Avoin alku koulun aloituksen toimintatapana lapsilähtöisyyden näkökulmasta : “Työlästä, mutta hyvää kannattaa yrittää, vaikka aina ei niin mainiosti onnistuisikaan.” - Von Gizycki, Tea; Ropo, Anu (My University, 2018)
Tutkielmassa tarkasteltiin avoimen alun toimintamallia peruskoulun ensimmäisen luokan alussa sekä osana esi- ja alkuopetuksen siirtymävaihetta. Lisäksi sitä peilattiin lapsilähtöisyyden periaatteisiin sekä perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa ilmeneviin toimintakulttuuriin ja arvoihin. Tutkielma kuuluu osaksi esi- ja alkuopetuksen siirtymävaiheen tutkimuskenttää ja tarkoituksena on tuottaa uutta tietoa avoimen alun tavasta toteuttaa koulun aloitusta opettajien näkökulmasta. Tutkielman aineisto perustui avointa alkua toteuttaneiden opettajien arvioihin (n = 21) sekä asiantuntijan teemahaastatteluun. Tutkimusmenetelmissä hyödynnettiin monistrategista tutkimusotetta eli yhdistettiin laadullisia ja määrällisiä menetelmiä. Opettajien arviot kerättiin sähköisellä Webropol-kyselyllä ja analysoitiin tilastollisin ja sisällönanalyysin menetelmin. Tilastollisen analyysin muuttujat selvittivät avoimen alun käytännön toteutusta ja mittasivat lapsilähtöisyyden osa-alueita, joita olivat oppijoiden yhteisön rakentuminen, sosiaaliset suhteet, yksilöllisyyden huomioiminen sekä yhteistyö työotteena. Tutkimustulosten mukaan avoimen alun toimintamallissa korostui lapsilähtöisyyden teemat sekä opettajien tavoite havainnoida oppilaiden sosioemotionaalisia taitoja ja saada tukea tuleviin luokkajakoihin. Lisäksi avoimen alun aikana opettajat pitivät tärkeänä sosiaalisten vuorovaikutussuhteiden vahvistamista sekä oppilaiden kesken että oppilaiden ja opettajan välillä. Vastauksista korostui myös avoimen alun tuoma hyöty koulun sisäisen opettajayhteistyön tukemisessa. Sen sijaan avoimen alun ei arvioitu tukevan esija alkuopettajien välistä yhteistyötä. Erityislasten sopeutuminen avoimeen alkuun koettiin haastavaksi. Toisaalta opettajat arvioivat, että avoimen alun aikana kerättyjen yksilöllisten havaintojen ansiosta eriyttämisen mahdollisuudet avoimen alun jälkeen olivat paremmat. Avoin alku ilmeni tutkimustulosten perusteella tulevaisuuteen suuntautuvana toimintana, jossa pyritään luomaan lapsilähtöisyyden mahdollistavat rakenteet alkuopetukseen. Avoimen alun suunnittelu ja toteutus koettiin työlääksi, mutta opettajat arvioivat toimintamallin tarpeelliseksi koulun aloituksessa. Tällainen koulun aloitus antaa lapsille aikaa sopeutua uuteen kouluympäristöön, vahvistaa vuorovaikutussuhteita ja antaa opettajille lisätietoja oppilaista esiopetuksesta saatuihin tietoihin nähden.
Keywords: Siirtymävaihe, koulun aloitus, lapsilähtöisyys, avoin alku