Salon yöpäivystyksen lakkauttamisen vaikutukset hoidon saavutettavuuteen Varhassa - Ennola, Alli (My University, 2025)
Tässä kandidaatintutkielmassa tutkin Salon sairaalan yöpäivystyksen lakkauttamisen vaikutuksia kiireellisen hoidon saavutettavuuteen Varsinais-Suomen hyvinvointialueella, eli Varhassa. 30.12.2024 annettiin Laki terveydenhuoltolain muuttamisesta (1081/2024), jossa määritettiin missä sairaaloissa ympärivuorokautista päivystystä on jatkossa saatavilla. Lakimuutoksen myötä Salon sairaalan ympärivuorokautinen päivystys supistuu päivä- ja ilta-aikaiseksi 10.10.2025. Tutkielmani perustuu saavutettavuuden teoriaan, jossa keskeistä on palveluiden sijainti ja väestön mahdollisuuksia hyödyntää niitä. Alueellinen tasa-arvoon ja terveyden yhdenvertaisuus nousevat esille tärkeinä näkökulmina. Tavoitteena oli selvittää, mikä on Salon yöpäivystykseen suuntautuva alue ja miten yöpäivystyksen lakkautus vaikuttaa matka-aikoihin sekä eri väestöryhmien saavutettavuuteen. Aineistona käytin avoimesti saatavilla olevia paikkatietoaineistoja. Tutkin saavutettavuutta QGIS-ohjelmistossa väestöpainotettujen keskipisteiden ja verkostopohjaisten matka-aika-analyysin avulla. Tulokset osoittavat, että Salon yöpäivystykseen suuntautuva alue kattaa noin 35 % Varhan pinta-alasta ja 15 % sen väestöstä. Yöpäivystyksen lakkautuksen jälkeen alueen asukkaiden keskimääräinen matka-aika lähimpään päivystykseen pitenee noin 25 minuutilla, vaikka koko Varhan keskimääräinen matka-aika muuttuukin vain vähän. Vaikutukset kohdistuvat erityisesti alueisiin, joilla asuu enemmän ikääntyneitä ja eläkeläisiä. Tutkimus osoittaa, että palveluiden keskittäminen voi lisätä alueellista eriarvoisuutta ja asettaa maaseutumaisen väestön heikompaan asemaan. Tulosten perusteella päätöksenteossa tulisi huomioida paitsi terveyspalveluiden tehokkuus ja laatu, myös saavutettavuuden alueelliset erot ja väestöryhmäkohtaiset vaikutukset.
Keywords: saavutettavuus, verkostoanalyysi, terveydenhuolto, päivystys, Varha