Mitä psykiatrisia samanaikaishäiriöitä todetaan nuoruusikäisillä, joilla on neuropsykiatrinen häiriö? - Kallio, Lotta (My University, 2025)
Tämän opinnäytetyön tavoitteena on tehdä suomenkielinen narratiivinen katsaus, joka käsittelee psyykkistä samanaikaissairastavuutta nuorilla, joilla on todettu neuropsykiatrinen häiriö. Kehitykselliset neuropsykiatriset häiriöt ovat kehitysiässä psykiatrisin oirein ilmeneviä oirekokonaisuuksia ja häiriöitä, joiden taustalla on keskushermoston neurobiologinen toiminnan poikkeavuus. Näitä ovat muun muassa tähän työhön valitut aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö (ADHD), autismikirjon häiriöt sekä Touretten oireyhtymä. Hypoteesina työtä aloitettaessa oli, että psykiatrinen samanaikaissairastavuus on yleistä niillä nuorilla, joilla on todettu neuropsykiatrinen häiriö. Katsauksen materiaalina on käytetty Pubmed-tietokannasta haettuja artikkeleita. Artikkelihakua rajattiin muun muassa julkaisuajankohdan, tutkimustyypin sekä ikäjakauman perusteella. Katsaukseen valitut artikkelit ja niiden merkittävimmät löydökset työn aiheen kannalta esitellään tuloksissa taulukkomuodossa. Tulosten valossa voidaan todeta, että psykiatrinen samanaikaissairastavuus on varsin yleistä niiden nuorten keskuudessa, joilla on todettu neuropsykiatrinen häiriö. Erityisen yleistä on useamman neuropsykiatrisen häiriön esiintyminen samanaikaisesti. Yleisväestöön verrattaessa neuropsykiatrista häiriötä sairastavien samanaikaissairastavuus oli laajalti suurempaa. Taustatekijöinä on ajateltu vaikuttavan niin neurobiologisten tekijöiden kuin sekundaaristenkin syiden.
Keywords: neuropsykiatriset häiriöt, samanaikaissairastavuus