LUONNOSSA LIIKKUMISEN TERVEYSVAIKUTUKSET – TERAPEUTTISET MAISEMAT TIETEESSÄ JA MEDIASSA - Aaltonen, Johanna (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Luonnossa liikkumisen terveysvaikutukset on tärkeä aihe, josta kirjoitetaan tieteessä ja mediassa. Sitä kautta aiheesta tuotetaan ja välitetään tietoa ihmisille, mikä on nykyään hyvin tarpeellista, kun nykyään kaupungistumisen ja elintapojen muuttumisen myötä krooniset kansantaudit ovat lisääntyneet. Erityisesti liikkumattomuus lisää näiden sairauksien riskiä ja kuolleisuutta. Liikkumisen, ja varsinkin luonnossa liikkumisen positiiviset terveysvaikutukset ovat tieteellisesti todennettuja, ja ovat hyvä tapaa parantaa ja ylläpitää terveyttä. Terapeuttiset maisemat on terveysmaantieteellinen käsite ja viitekehys. Se sisältää ajatuksen, että maisema jakautuu fyysiseen, sosiaaliseen ja symboliseen, ja että siitä on mahdollista saada positiivisia vaikutuksia, mitkä ilmenevät fyysisenä, psyykkisenä ja henkisenä paranemisena. Terapeuttiset maisemat -käsiteen avulla tarkastellaan maisemaa ja sen tuottamia terveysvaikutuksia, näitä voi tutkia myös teksteistä. Tässä tutkimuksessa tarkastellaan tieteellisiä tutkimusartikkeleita ja sanomalehtiartikkeleita, jotka käsittelevät luonnossa liikkumisen terveysvaikutuksia. Aineiston artikkelit on kerätty Health & Place ja Helsingin Sanomat lehdistä, ja ne ajoittuvat vuosille 2015 ja 2016. Analyysi muotona käytettiin teoriaohjaavaa sisällönanalyysiä, jonka avulla aineistosta tarkasteltiin terveyteen, liikkumiseen, luontoon sekä sosiaalisiin ja symbolisiin aiheisiin liittyviä sisältöjä. Näihin liittyen aineistosta löytyi runsaasti merkityssisältöjä, joista näkyi lisäksi artikkeleissa aiheesta vallinnut puhetapa. Aineistoa lisäksi tarkasteltiin terapeuttiset maisemat -käsitteen avulla, ja ilmeni että terapeuttiset maisemat ilmenevät monella tapaa teksteissä ja teksteinä. Lisäksi tämä tutkimus valotti, että terapeuttisia maisemia voi tarkastella eri näkökulmista, ja että käsitteen soveltaminen ja laajentaminen on mahdollista. Tämä tutkimuksen lähestymistapa, missä tieteellisiä tutkimusartikkeleita ja sanomalehtiartikkeleita tarkastellaan samanaikaisesti terapeuttiset maisemat -käsitteen lähtökohdista, on jotain mitä ei ole aikaisemmin hyödynnetty kyseisessä kontekstissa.