Häpeämättömyys queerien amerikankuubalaisten ja -kiinalaisten elämänkerronnassa 2000-luvulla julkaistuissa sarjakuvaromaaneissa - Tasanko, Jessi (My University, 2023)
Pro gradu -tutkielmassani tarkastelen queerien maahanmuuttajataustaisten amerikankuubalaisten ja -kiinalaisten häpeämättömyyden kokemuksia. Yhdysvalloissa normatiivisesta kuulumisesta poikkeaminen on yhdistetty häpeään queerien maahanmuuttajien elämissä. Häpeämättömyys on toiminut heille sekä selviytymisstrategiana että omana itsenä olemisena, jotka toimivat työni keskeisinä teoreettisina viitekehyksinä. Tutkielmani alkuperäisaineistona käytän neljää sarjakuvaromaania, joista kaksi keskittyy amerikankuubalaisten ja kaksi amerikankiinalaisten elämiin. Sarjakuvaromaanit jakautuvat kulttuuristen taustojen ohella myös omasta päätöksestä lähteneiden ja Yhdysvalloissa kasvaneiden kesken. Teoksista kolme on omaelämäkerrallisia ja yksi elämäkerrallinen. Ajallisesti käsittelen tapahtumia erityisesti 1980-luvulta 2020-luvulle, mutta Yhdysvaltojen maahanmuutto- ja queer-historiaa avaan laajemmin 1800-luvulta eteenpäin. Työni tarkoitus on selvittää, miten amerikankuubalaisten ja -kiinalaisten häpeämättömyys ilmenee heidän elämissään ja millaisin menetelmin häpeämättömyyttä voidaan tuoda esille sarjakuvaromaaneissa. Näiden lisäksi vertailen häpeämättömyyttä amerikankuubalaisten ja - kiinalaisten sekä omasta päätöksestä lähteneiden ja Yhdysvalloissa kasvaneiden välillä. Tutkimus osoittaa häpeämättömyyden näkyvän sarjakuvaromaaneissa tyylillisillä, temaattisilla ja kokemuksellisilla tasoilla. Teoksissa häpeämättömyys ilmenee erityisesti laittomuuden, hiljaisuuden, avautumisen ja sulautumisen teemoina. Tyylillisissä ja temaattisissa tasoissa korostuvat kulttuuritaustojen väliset erot. Sen sijaan saman kulttuuritaustan jakavissa teoksissa hyödynnetyt lähestymistavat ja menetelmät ovat lähellä toisiaan. Kokemuksellisilla tasoilla sukupolvien väliset eroavaisuudet heijastuvat voimakkaampina. Tutkielmassani sukupolvikysymys on näin merkittävämpi selittävä tekijä häpeämättömyyden kokemuksien eroavaisuuksissa kuin etninen tai kulttuurinen tausta. Omasta päätöksestä lähteneet jakavat keskenään enemmän samanlaisia kokemuksia – samoin kuin Yhdysvalloissa kasvaneet. Häpeämättömyydessä vastaavanlainen jakauma tulee esille kulttuurisen symbolismin merkityksissä. Yhteistä kaikkien häpeämättömyyden kokemuksissa on se, että jokaisessa sarjakuvaromaanissa haastetaan ja kyseenalaistetaan normatiivisen kuulumisen odotuksia.
Keywords: maahanmuutto, queer-tutkimus, sarjakuvaromaanit, häpeä, Yhdysvallat, amerikankuubalaiset, kuubalaiset, kiinalaiset, seksuaalivähemmistöt, transsukupuolisuus