Lily.fi — blogiyhteisö konseptin ytimessä - Hongisto, Laura (My University, 2017)
Pro gradu -tutkielmassa tarkastellaan Lily -blogiportaalia ja analysoidaan sen tapoja tuottaa yhteisöllisyyttä konseptissaan. Konseptilla tarkoitetaan tutkimuksessa ratkaisua, jolla verkkosivuun liitettävä idea tuotetaan käytännössä ja mitkä tekijät erottavat sen muista olemassa olevista konsepteista. Tutkielmassa perehdytään konseptin ominaispiirteisiin, jotka voidaan kytkeä verkkoyhteisön käsitteeseen ja määritelmiin. Lilyssä yhteisö määrittyy ensisijaisesti konseptin brändin, kuluttajuuden ja blogien faniuden näkökulmista. Lisäksi analysoidaan tapoja, joilla Lilyn keulakuviksi nostetut blogit osallistuvat yhteisöllisen konseptin tuottamiseen. Tutkimusmetodina käytetään konseptianalyysiä, jossa yhteisöllisyyttä tarkastellaan kolmella tasolla. Analyysi jaetaan kolmeen tasoon eli toiminnallisiin tekijöihin, konseptin piirteisiin ja osa-tekijöihin sekä tavoitteisiin ja arvoihin. Aineisto koostuu Lilyn ”suositellut blogit” -asemassa olevien blogien 45:stä valikoidusta postauksesta ja niihin jätetyistä kommenteista aikavälillä tammikuusta 2015 kesäkuuhun 2016. Konseptianalyysin tasot yhteen kuromalla voidaan muodostaa kokonaiskuva siitä, millainen verkkoyhteisö Lily on ja kuinka yhteisöllisyyttä tuotetaan. Tutkimuksen perusteella voidaan todeta, että Lilyn tapa tuottaa yhteisöllisyyttä kytkeytyy yhteisön jäsenten kesken jaettuun paikkaan ja identiteettiin. Tuottamalla vertaisuuteen kytkeytyvää minäesitystä, sitouttamalla lukijoita blogeihinsa sekä viestimällä yleisösuhteen tunneyhteyksistä bloggaajat osallistuvat Lilyn yhteisöllisen konseptin muodostamiseen ja ylläpitämiseen.