Eturauhassyövän hoidon seuranta - Mattila, Kalle; Ettala, Otto (Suomalainen lääkäriseura Duodecim, 2026)
Eturauhassyövän seurannan kulmakivi on eturauhasspesifisen antigeenin, PSA:n pitoisuuden mittaaminen plasmasta. Biokemiallinen uusiutuma eli PSA-pitoisuuden suureneminen radikaalitavoitteisen hoidon jälkeen viittaa syövän uusiutumiseen. Levinneen eturauhassyövän seurannassa tulisi PSA-arvon lisäksi arvioida säännöllisesti verenkuvaa, munuais- ja maksa-arvoja sekäluuston tiheyttä. Kuvantamistutkimukset tehdään yksilöllisesti taudin kulun ja hoidon mukaan. Seuranta suositellaan lopetettavaksi paikallisen tai paikallisesti edenneen eturauhassyövän hoidon jälkeen, kun PSA-arvo on ollut mittaamattoman pieni ilman hormonaalista hoitoa kymmenen vuoden ajan tai viimeistään siinä vaiheessa, kun potilaan eliniänodote on alle kymmenen vuotta.