Virusperäiset keskushermostotulehdukset Turun yliopistollisessa keskussairaalassa vuosina 2010 - 2015 - Virtanen, Juho (My University, 2020)
Viruksen aiheuttamat keskushermostotulehdukset ovat hermoston tulehduksista yleisimpiä. Suomessa niiden esiintyvyyden on arvioitu olevan noin 20 - 40 tapaus- ta 100 000 henkilövuotta kohden. Suhteellisesta harvinaisuudestaan huolimatta ne aiheuttavat vakavia taudinkuvia ja pysyvä vammautuminen on suhteellisen yleistä. Kuolemantapauksiakin esiintyy. Keskushermostotulehdukset ovat olleet diagnosti- nen haaste. Viime aikoihin asti lähes puolet tapauksista on jäänyt aiheuttajan suh- teen epäselviksi. Puutiaisaivotulehdus on TBE-viruksen (tick-borne encephalitis) aiheuttama keskushermoston tulehdus, joka on merkittävästi yleistynyt Suomessa viimeisen kahden vuosikymmenen kuluessa, mahdollisesti ilmaston lämpenemisestä johtuen. Vakavia sairastumisia on tavattu eikä kuolemantapauksiltakaan ole vältyt- ty. Tämän tutkimuksen aineisto koostui 157 Turun yliopistollisessa keskussairaalassa vuosina 2010 - 2015 hoidetuista virusperäisen keskushermostotulehduksen sairasta- neesta potilaasta. Tarkoituksena oli selvittää eri virusten yleisyys keskushermosto- tulehdusten aiheuttajina ja mahdollisuuksien mukaan tarkastella eroja eri taudinai- heuttajien välillä mm. oireiden vakavuuden suhteen. Aineiston yleisin virusperäinen aiheuttaja oli TBE-virus 44 tapauksella (28 %). Yh- tä moni tapaus jäi aiheuttajaltaan epäselväksi. Seuraavaksi yleisimmät virukset oli- vat 25 tapausta (16%) kumpikin aiheuttanut VZV (varicella zoster)ja HSV (her- pes simplex). Selvästi harvinaisempia olivat yleisyysjärjestyksessä enterovirukset, HHV-7 (human herpesvirus), HHV-6, EBV (Ebstein-Barr-virus), adeno-virus, CMV (sytomegalovirus) ja influenssa A -virus. Pisimmät hoitoajat olivat HSV- ja EBV- tapauksissa. Samoin HSV- ja EBV-potilaat tarvitsivat eniten teho- ja hengityskone- hoitoa. Yhteensä neljä potilasta menehtyi sairauteensa. Näistä kaksi sairasti VZV- tulehdusta ja yksi HSV-tulehdusta. Yhden menehtyneen potilaan taudinaiheuttaja jäi lopulta epäselväksi. Puutiaisaivotulehdusten todettiin yleistyneen merkittävästi vertailuaineistoina käy- tettyyn 1999 - 2003 aineistoon verrattuna TBE-viruksen ollessa nyt yleisin keskus- hermostotulehduksen aiheuttaja. Merkkejä puutiaisaivotulehduksen oireiden vaka- voitumisesta ei havaittu. Lisäksi todettiin epäselviksi jääneiden aiheuttajien osuuden pienentyneen vuoden 1999 - 2003 aineistoon verrattuna.
Keywords: Aivotulehdus, aivokalvotulehdus, keskushermostotulehdus