”Monikielisyys ja monikulttuurisuus - varhaiskasvatuksen rikkaus ja voimavara” : Dokumenttianalyysi varhaiskasvatuksen kieli- ja kulttuuritietoisuuden suunnitelmista - Perkonoja, Sanna (My University, 2022)
Kansainvälistyminen sekä erilaiset kulttuurit ja kielet muovaavat yhteiskuntaa koko ajan. Tutkimusten mukaan syrjäytyminen on edelleen yleisempää eri kieli- ja kulttuuritaustaisten lasten keskuudessa. Varhaiskasvatus on merkittävässä roolissa syrjäytymisen ennaltaehkäisemissä, sillä siellä luodaan pohjaa oppimiselle sekä tuleville koulutuspoluille. Tässä korostuu kieli-, kulttuuri- ja katsomustietoinen osaaminen. Tämä on laadullinen tutkimus, jossa tutkittiin valmiiden dokumenttien sisältöjä. Tutkimuksen tehtävänä oli kartoittaa, minkälaisia varhaiskasvatuksen henkilöstölle suunnattuja kieli- ja kulttuuritietoisuussuunnitelmia Suomen kunnista löytyy. Tavoitteena oli selvittää, minkälaisia teorioita ja tutkimuksia kieli- ja kulttuuritietoisuussuunnitelmista voitiin löytää, sekä millaisia yhtäläisyyksiä tai eroavaisuuksia niissä oli. Tutkimuksen aineiston keruu suoritettiin vuoden 2022 tammikuun ja toukokuun välisenä aikana Suomen jokaisen yli 30 000 asukkaan kunnan osalta. Tutkimusaineisto koostui varhaiskasvatuksen kieli- ja kulttuuritietoisuussuunnitelmista, joita oli yhteensä 13 kappaletta. Dokumenttiaineisto analysoitiin käyttäen teoriaohjaavaa sisällönanalyysia. Tutkimuksessa nousi esille, kuinka erilaisia sisällöltään ja laajuudeltaan kieli- ja kulttuuritietoisuussuunnitelmat olivat kuntien välillä. Osa kunnista ei myöskään ollut laatinut erillistä kieli- ja kulttuuriseutuisuuteen suunnattua suunnitelmaa, vaan liitti asiat paikalliseen varhaiskasvatussuunnitelmaan. Tutkimuksen kohteena olleissa suunnitelmissa aihetta käsiteltiin eri kieli- ja kulttuuritaustaisen lapsen näkökulmasta käsin, mutta käsitteitä oli valikoitu ja avattu erilaisesti. Varhaiskasvatuksen tavoitteena on valtakunnallisesti yhtä laadukas, yhdenvertaisuutta sekä tasa-arvoa edistävä toiminta, joten voisi ajatella, että yhteneväiset kieli- ja kulttuuritietoisuussuunnitelmat tukisivat tätä tavoitetta. Velvoitetta kyseisten suunnitelmien tekemiseen ei kuitenkaan ole.
Keywords: varhaiskasvatus, esiopetus, monikulttuurisuus, kulttuurinen moninaisuus, kulttuuritietoisuus, kielitietoisuus, katsomuskasvatus, katsomustietoisuus