Omistajista osakkaiksi : Hongénin perheen liiketoiminnan muutokset vuosina 1909–1966 - Lahdenniemi, Elina (My University, 2025)
Tutkielmassani keskityn Ossian Erik Eriksson ja Edith Katrina Ludvigsdotter Hongénin perheen liiketoimintaan useiden tekstiili- ja trikooalan yritysten perustajina ja johtajina vuosina 1909–1966. Tutkittavien yrityksistä viimeisin on yhä toimiva Tam-Silk Oy, jonka perustamisesta tulee tutkielman valmistumisvuonna 2025 kuluneeksi sata vuotta. Tavoitteenani on selvittää, miten Hongénit harjoittivat perheyritystoimintaa aikansa muuttuvissa konteksteissa. Toimintaympäristössä tapahtuneiden muutosten lisäksi otan huomioon perhe-elämän murroskohdat, jotka vaikuttivat liiketoimintaan. Perheenjäsenten liike-elämä hahmottuu kolmessa toisiinsa limittyvässä vaiheessa, jotka ovat perustaminen, ammattimaistuminen ja luopuminen. Tutkielma etenee temaattisesti käsitellen ensiksi perheyrittäjyyden rakentumista yrittäjyyden, perustamisen ja yrityksen arvojen näkökulmasta. Toisessa käsittelyluvussa paneudun taas omistamisen, johtamisen ja sukupolvenvaihdoksen teemoihin. Näillä osa-alueilla perhe hiljalleen etääntyi yrityksestä. Käyttämäni aineisto on monipuolista. Se koostuu lehti-ilmoituksista, mainoksista, Tampereen Silkkikutomo Oy:n johtokunnan ja hallituksen kokousten pöytäkirjoista sekä Tampereen Raastuvanoikeuden konkurssiasiakirjoista. Metodina tutkimuksessa olen käyttänyt empiiristä sisällönanalyysia. Useiden aineistotyyppien hyödyntäminen on mahdollistanut sekä keskeisten murroskohtien ymmärtämisen että toiminnan asettamisen kontekstiinsa pitkällä aikavälillä. Aineiston avulla rakennettua kuvaa perheenjäsenten liiketoiminnasta tarkastelen perheyritystutkimuksen näkökulmasta. Tarkastelussa painottuu aiempi perheyrityksiä käsittelevä historiantutkimus, mutta ammennan myös monitieteisestä keskustelusta, etenkin yrittäjyystutkimuksesta. Tapausesimerkin kautta esitän, kuinka moniulotteinen ilmiö perheyrittäminen tarkastellulla aikavälillä oli. Hongénin perheen liiketoiminta osittain sopii ajan käytäntöihin, osittain taas ei. Myös perhe-elämässä tapahtuneet muutokset vaikuttivat mahdollisuuksiin ylläpitää perinteistä perheyritysmallia. Mahdollista jatkotutkimusta olisi tehtävissä tutkittavien omasta näkökulmasta, mikäli heidän tuottamaansa aineistoa löytyy. Muita avauksia Tam-Silk Oy:n historiaan ovat myös työntekijöitä, tuotantoa ja sidosryhmiä painottavat näkökulmat.
Keywords: Edith Hongén, Ossian Hongén, Tampereen Silkkikutomo Oy, Tam-Silk Oy, tekstiili- ja vaatetusteollisuus, yrityshistoria, perheyritykset