Suun haavan ompelu - Suojanen, Sami; Mulari, Iiro (My University, 2019)
Ompeleita tarvitaan laajoissa tai mekaaniselle rasitukselle altistuvissa haavaumissa, joissa reuna-alueet eivät välttämättä pysy lähellä toisiaan. Etäisyys kudosten välillä vaikeuttaa haavan paranemista, sekä saattaa lisätä arpikudoksen muodostumista. Haavat tarvitsevat siksi usein ompeleen tuomaa lisätukea siihen asti, että haavauma itsessään saavuttaa riittävän vetolujuuden. Ommelmateriaalin tulisi olla mahdollisimman kudosystävällinen, sekä helposti käsiteltävä ja solmujen tulisi olla pitäviä. Ommellangan tulisi olla sellainen, ettei se ime nestettä tai bakteereita itseensä, värjää kudoksia tai aiheuta kudoskitkaa. Olisi myös eduksi, että ommellangan vetolujuus vähenisi haavauman paranemisen kanssa samassa tahdissa. Suun haavan ompelussa kannattaa käyttää 3-0 tai 4-0 ommellankaa, joka on tilanteesta riippuen resorboituvaa tai resorboitumatonta, ja jossa on kartionmallinen neula. Nopeasti paranevissa haavoissa voidaan käyttää resorboituvaa lankaa, kun taas hitaasti paranevissa ommellankaa, joka säilyttää vetolujuuden pitkään ja on kudosystävällinen (resorboitumaton monofilamentti). Bakteerien adheesion kannalta parhaat vaihtoehdot ovat silkki ja Monocryl®. Hemostaattisia materiaaleja poistokuopassa voidaan käyttää silloin, kun tarvitaan tehostettua hemostaasia. Niitä ei kannata käyttää rutiininomaisesti, sillä ne voivat hidastaa paranemista. Ompeleita tulee olla määrältään riittävästi, mutta vain tarvittava määrä ja tarvittavan ajan, kunnes kudoksen riittävä vetolujuus saavutetaan. Ommelmateriaalit vaativat eri määrän solmuja. Ommelsolmujen pysyvyyden varmistamiseksi suositellaan käytettäväksi neljää solmua. Ompeleet kannattaa poistaa suusta mahdollisimman aikaisin (5-10 päivän kuluessa) infektoitumisen ehkäisemiseksi, vaikka kyseessä olisi resorboituva lanka.