Mongolit ja Eurooppa 1200-luvun kerjäläisveljien matkakertomuksissa - Kuuppo, Matti (My University, 2019)
Tutkielma tarkastelee keskiajan eurooppalaisten käsityksiä, mielikuvia ja suhdetta itäiseen mongolivaltakuntaan. Lähdeaineistona työssä on käytetty eurooppalaisten lähettiläinä toimineiden kerjäläisveljien aikalaiskuvauksia matkasta mongoliaan. Näistä kaksi matkakertomusta, Johannes de Plano Carpinin Historia Mongalorum vuodelta 1247 ja Vilhelm Rubrukin Itinerarium vuodelta 1255 toimivat ensisijaisina alkuperäislähteinä. Ajallisesti tutkimus sijoittuu noin 15 vuoden ajanjaksolle vuoden 1245 Lyonin konsiilista ja ensimmäisistä eurooppalaisten ja mongoleiden kohtaamisista aina 1250-luvun loppupuolelle saakka. Keskeisinä tarkastelun kohteina ovat keskiajan Euroopan mongoleihin liittämät mielikuvat, miten aikalaislähteiden perusteella muodostui kuva siitä, millaisena mongolit, heidän kulttuurinsa, tapansa ja yhteiskuntansa koettiin keskiajan eurooppalaisen näkökulmasta ja miten tämä kuva muuttui kerjäläisveljien ja mongolien kohtaamisten myötä.
Keywords: kerjäläisveljet, mongolit, lähetystöt, Eurooppa, Aasia, keskiaika, kristinusko, matkakertomukset