Sexual Compliance in Finland: Characteristics, Associations, and Potential Consequences - Himanen, Marianne (My University, 2021)
Sexual compliance is predominantly defined as willingly engaging in unwanted sexual activity in the absence of partner pressure or coercion. The present study investigated the demographic characteristics of sexual compliance in a Finnish sample of 1,496 participants. Furthermore, based on previous literature, low sexual self-control (including sexual resourcefulness, sexual self-efficacy, and reasons for consenting) and high partner sexual relationship power (a proxy of covert social coercion) were investigated as explanatory models for sexual compliance. Lastly, this study investigated possible personal and relational consequences of sexual compliance. The sample, recruited through various social media platforms, consisted of individuals who were or had recently been in a committed intimate relationship. The rate in respondents peaked especially after two social media influencers shared the study invitation via their Instagram profiles, and thus, as the sample is likely biased, the generalizability of the following results is limited. Participants answered self-report measures of the above-mentioned aspects. Sexual compliance was common, with 65% of women, 37% men and 67% of participants of other genders reporting sexual compliance at least once in their current or most recent relationship. As 93% of the participants identified as women, only women were included in the subsequent analyses. Initial bivariate correlations showed that higher age and education level were significantly associated with less sexual compliance in women, contradicting, and adding to previous literature. In line with the hypotheses, multiple regression analysis showed that women with less sexual resourcefulness, less sexual self-efficacy, more reasons for consenting, and higher partner sexual relationship power reported more sexual compliance. Most reported positive and negative consequences were in line with previous literature. Additionally, multiple regression analysis showed that women with less approach reasons, more avoidance reasons, less sexual resourcefulness, and less sexual self-efficacy reported more negative consequences of sexual compliance. Results on the association between covert social coercion and consequences of sexual compliance were inconclusive. The present study is, to my knowledge, the first to study sexual compliance in Finland. The results suggest that sexual compliance is a common phenomenon in Finnish committed relationships and seems to have both negative and positive consequences for the individual and the relationship in women. Additionally, the examination of sexual self-control and sexual relationship power seem to offer some insight to why Finnish women comply sexually.

Seksuaalinen myöntyvyys määritellään pääasiassa vapaaehtoiseksi ei-toivottuun seksuaaliseen toimintaan suostumiseksi, silloin kun kumppani ei käyttäydy tilanteessa painostavasti tai pakottavasti. Tässä tutkimuksessa selvitettiin seksuaalisen myöntyvyyden demografisia piirteitä suomalaisessa 1496 osallistujan otoksessa. Aiempaan kirjallisuuteen perustuen alhaista seksuaalista itsekontrollia (seksuaalinen neuvokkuus, seksuaalinen minäpystyvyys ja myöntymisen syyt) sekä kumppanin korkeaa seksuaalista valtaa suhteessa (piilevän sosiaalisen pakottamisen operationalisointi) tutkittiin selittävinä malleina seksuaaliselle myöntyvyydelle. Lisäksi selvitettiin seksuaalisen myöntyvyyden mahdollisia henkilökohtaisia ja vakiintuneeseen suhteeseen liittyviä seurauksia. Erilaisten sosiaalisen median alustojen kautta rekrytoitu otos koostui henkilöistä, jotka olivat kyselyn hetkellä tai olivat äskettäin olleet vakiintuneessa intiimisuhteessa. Vastaajien määrä oli huipussaan erityisesti sen jälkeen, kun kaksi sosiaalisen median vaikuttajaa jakoivat tutkimuskutsun Instagram-profiiliensa kautta. Tämän vuoksi otos on todennäköisesti vinoutunut, ja raportoitujen tulosten yleistettävyys on kyseenalainen. Osallistujat vastasivat itsearviokyselyihin edellä mainituista näkökohdista. Seksuaalinen myöntyvyys oli yleistä, sillä 65 % naisista, 37 % miehistä ja 67 % muita sukupuolia edustavista osallistujista raportoivat myöntyneensä seksuaalisesti ainakin kerran nykyisessä tai viimeisimmässä suhteessaan. Koska 93 % osallistujista identifioitui naisiksi, vain naisia koskeva aineisto otettiin mukaan seuraaviin analyyseihin. Alustavat korrelaatiot osoittivat, että korkeampi ikä, nykyisen vakiintuneen suhteen pidempi kesto sekä koulutustaso liittyivät merkitsevästi naisten vähäisempään seksuaaliseen myöntymiseen. Korkeamman iän sekä vakiintuneen suhteen pidemmän keston yhteys matalampaan seksuaaliseen myöntyvyyteen naisilla oli ristiriidassa aiemman kirjallisuuden kanssa. Koulutustason yhteyttä seksuaaliseen myöntyvyyteen ei ole aiemmin tutkittu. Monimuuttujaregressio osoitti, että naiset, joilla oli vähemmän seksuaalista neuvokkuutta, vähemmän seksuaalista minäpystyvyyttä, enemmän syitä myöntymiselle sekä jotka arvioivat kumppanin seksuaalisen vallan suhteessa korkeammaksi raportoivat enemmän seksuaalisesta myöntyvyyttä. Tulos tuki asetettuja hypoteeseja. Useimmin raportoidut positiiviset ja negatiiviset seuraukset olivat aiemmassa kirjallisuudessa saatujen tulosten mukaisia. Lisäksi monimuuttujaregressio osoitti, että naiset, joilla oli vähemmän lähestymismotiiveja, enemmän välttämismotiiveja, vähemmän seksuaalista neuvokkuutta ja vähemmän seksuaalista minäpystyvyyttä raportoivat enemmän seksuaalisen myöntymisen negatiivisia seurauksia. Tulokset piilevän sosiaalisen pakottamisen ja seksuaalisen myöntymisen seurausten välisestä yhteydestä jäivät epäselviksi, joten tulokset tukivat vain osaa asetetuista hypoteeseista. Tämä tutkimus on tietoni mukaan ensimmäinen, joka tutkii seksuaalista myöntyvyyttä Suomessa. Tulokset viittaavat siihen, että seksuaalinen myöntyvyys on yleinen ilmiö suomalaisissa vakiintuneissa intiimisuhteissa ja sillä näyttää olevan sekä kielteisiä että myönteisiä henkilökohtaisia sekä vakiintuneeseen suhteeseen liittyviä seurauksia ainakin naisilla. Lisäksi seksuaalisen itsekontrollin ja vakiintuneen suhteen seksuaalisen vallan jakautumisen tarkastelu näyttävät tarjoavan jonkinlaisen käsityksen siitä, miksi suomalaiset naiset myöntyvät seksuaalisesti.
Keywords: sexual compliance, sexual self-control, sexual resourcefulness, sexual self-efficacy, motives for sexual compliance, covert social coercion, consequences of sexual compliance, sexuality, sexual behavior