Taloustieteen perusopetuksessa laki markkinoiden taustalla unohtuu - Martti Vihanto (Edistyksellinen tiedeliitto ry, 2022)
Taloustieteen yliopisto-opetus on tapana aloittaa vapaiden markkinoiden tarkastelusta. Markkinat edellyttävät toimiakseen oikeusjärjestelmää ja muita pelisääntöjä, joiden merkitystä tai edes olemassaoloa ei välttämättä tuoda esille. Tämän seurauksena talous saattaa näyttää kuin itsellään toimivalta mekanismilta, ja julkinen valta vaikuttaa tarpeelliselta vasta, kun markkinat epäonnistuvat tehtävässään. Artikkelissa tarkastellaan tarvetta kiinnittää huomio lakiin jo heti opetuksen alussa. Samalla pyritään näyttämään, että vaikka markkinoiden toimivuus todellisuudessa edellyttäisi yksityiskohtaista lainsäädäntöä, pelisääntöjen merkitystä on mahdollista havainnollistaa rajoittumalla vain hyvin pelkistettyihin lainsäännöksiin. Esimerkkinä käytetään maankäytön sääntelyä. Yksityisomistuksen ja sopimusvapauden kaltaiset yksinkertaiset ja ilmeiset perusperiaatteet auttavat ymmärtämään yhtä lailla tavanomaista torikauppaa kuin monimutkaisempaa taloudellista toimintaa.