Metalli-ioneja kelatoivat muokatut nukleoemäkset - Teirmaa, Antti (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Nukleiinihappojen funktionalisoiminen voi onnistua metalli-ioneja lisäämällä. Tällöin metallien ominaisuudet, kuten sähkönjohtavuus ja magneettisuus, siirtyvät nukleiinihappoon. Metalli-ionien lisääminen onnistuu, kun oligonukleotidiketjussa sijaitsevien kahden vastakkaisen nukleoemäksen rakenteet ovat sellaiset, että ne muodostavat molemmilta puolilta koordinaatiosidoksen metalli-ioniin. Lisäämällä nukleotidiketjuun tällaisia muokattuja nukleoemäksiä voidaan saada aikaan metalli-ionien katkeamaton ketju nukleotidiketjun sisälle. Mahdollisia sovelluksia tällaiselle metalli-ionien ja nukleiinihapon yhdistelmälle on esimerkiksi molekyylitason johtojen ja uudenlaisten kemiallisten sensorien valmistaminen. Erilaisia nukleoemäsrakenteita valmistamalla voidaan nukleotidiketjuun lisätä eri metalli-ioneja. Näin nukleiinihappoon saadaan valittua kunkin metalli-ionin ominaisuuksa. Tässä tutkielmassa teen kirjallisuuskatsauksen tutkimuksiin, joissa on syntetisoitu erilaisia metalli-ioneja kelatoivia nukleoemäksiä. Kokeellisessa osassa valmistin emäsrakenteen, joka liitettiin synteettisen GNA-nukleiinihapon runkona toimivaan yksittäiseen glykoliosaan. Syntetisoitua rakennetta ja sen valmistuksessa havaittuja tietoja voisi hyödyntää metalli-ionia sitovan nukleoemäksen synteesissä.