"Eka kuunnella ohjeet ja sitten leikkiä" : Lasten toiveita aikuisen osallistumisesta leikkiin varhaiskasvatuksessa - Vainiola, Susanna (My University, 2026)
Tämän kandidaatintutkielman tavoitteena on tutkia 4-5-vuotiaiden lasten näkemyksiä aikuisen osallistumisesta leikkiin varhaiskasvatuksessa. Tutkimuksessa tarkastellaan erityisesti leikkitilanteita, joissa aikuisen osallistumista toivotaan ja joissa sitä ei toivota. Tutkielmassa tuodaan esiin erityisesti lasten oma näkökulma aikuisen osallistumisesta leikkiin. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena, ja tutkimusaineisto kerättiin puolistrukturoiduilla teemahaastatteluilla. Tutkimukseen osallistui kuusi varhaiskasvatuksessa olevaa 4-5-vuotiasta lasta. Aineisto analysoitiin induktiivisella sisällönanalyysillä koodaamalla ja teemoittelemalla lasten vastauksia heidän kokemustensa pohjalta. Tulokset osoittivat, että lapset suhtautuvat aikuisen osallistumiseen pääosin myönteisesti, mutta näkemykset olivat hyvin tilannesidonnaisia. Lapset toivoivat aikuisen osallistuvan leikkiin erityisesti silloin, kun he tarvitsivat apua leikin aloituksessa, ristiriitatilanteiden ratkaisemisessa tai leikin toteuttamisessa. Aikuista toivottiin leikkiin mukaan ennen kaikkea kanssaleikkijäksi sekä tuomaan leikkiin uusia ideoita ja tietoa. Lapset eivät toivoneet aikuisen osallistumista leikkiin tilanteissa, joissa kyseessä oli oma keskittynyt toiminta, leikki sujui itsenäisesti vertaisten kanssa tai kun aikuinen rajoitti liikaa leikin kulkua. Tulokset osoittivat myös, että aikuisen passiivinen läsnäolo leikissä koettiin kielteisenä lasten keskuudessa. Tutkimuksen keskeinen johtopäätös on, että lapset toivovat aikuiselta ennen kaikkea kykyä lukea leikkitilanteita sekä vastata mahdollisiin tarpeisiin. Tulosten perusteella aikuisen osallistumista leikkiin ei ole mielekästä jäsentää yksittäisinä, ennalta määriteltävinä hetkinä, vaan kyse on ennemminkin jatkuvasta, tilannesidonnaisesta ja vuorovaikutuksessa rakentuvasta prosessista. Osallistumisen laatu ja ajoitus merkitsevät lapsille eniten. Lapset toivovat aikuiselta sensitiivisyyttä, leikillistä asennetta sekä kykyä tunnistaa, milloin aikuisen osallistuminen tukee leikkiä ja milloin se voi rajoittaa sitä. Tämän tutkimuksen tulokset tuovat esiin myös vahvan osallisuuden näkökulman: lapset eivät ainoastaan reagoi aikuisen toimintaan, vaan heillä on selkeitä näkemyksiä siitä, millaista osallistumista leikkiin he toivovat aikuisilta varhaiskasvatuksessa. Tulokset osoittavat, että pedagogisia ratkaisuja tulisi tehdä vahvasti lasten kokemuksia kuunnellen.
Keywords: leikki; osallisuus; lapsilähtöisyys; varhaiskasvatus