Yksilövalmennuskeskuksen liiketoimintamahdollisuudet - Case: Rauman Lukko Oy - Eklöf, Mikael (My University, 2020)
Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää jääkiekkoseura Rauman Lukon käyttöön tarkoitetun yksilövalmennuskeskuksen liiketoimintamahdollisuuksia ja niihin liittyviä ympäristötekijöitä. Yksilövalmennuskeskuksen arvioitu investointi on yhtä paljon kuin Rauman Lukko Oy:n vuotuinen liikevaihto, eli noin 8 miljoonaa euroa. Investointi lisää merkittäväsi lisäkustannuksia seuralle, minkä takia on tutkittu yksilövalmennuskeskuksen liiketoimintamahdollisuuksia ja niihin vaikuttavia tekijöitä seuran kilpailukyvyn heikentymisen välttämiseksi. Kyseessä on laadullinen tutkimus, joka toteutettiin konstruktiivisella tutkimusotteella. Tutkimusprosessi oli hyvin moninainen, koska riittävän tutkimusaineiston kerääminen tutkimustuloksia ja konstruktion rakentamista varten edellytti monipuolisesti haastatteluiden tekemistä, aiheeseen liittyvään teorian ja valmiiden aineistojen perehtymistä, organisaation sisäistä havainnoimista sekä ympäristöanalyysin tekemistä monipuolisten lähteiden pohjalta. Tutkimusaineistoa kerättiin osittain teemahaastatteluiden avulla. Haastateltavia oli yhteensä neljä henkilöä, joista kaksi olivat kohdeorganisaatiosta, yksi jääkiekkoseura HIFK:n organisaatiosta ja yksi jääkiekkoseura Tapparan organisaatiosta. Muu aineiston keruu toteutettiin niin kutsutulla kenttätutkimuksella, joka sisälsi osallistumista kohdeorganisaation strategia- ja johtoryhmätyöskentelyyn sekä erilaisiin asiakirjoihin ja tilastoihin perehtymällä. Tutkimustuloksista ilmeni, että yksilövalmennuskeskuksen aiheuttamista kustannuksista noin 60% pystytään kattamaan melko yksinkertaisilla liiketoimilla, kuten liiketiloja vuokraamalla ja pienimuotoista majoitustoimintaa tuottamalla. Kaikkien kustannusten kattaminen vaatisi täysin erillisen ja tuottavan liiketoiminnan perustamista. Tutkimustulosten pohjalta luotiin konstruktio yksilövalmennuskeskukselle, jonka tarkoitus on toimia työkaluna seuraavan vaiheen uusien liiketoimintojen suunnittelussa. Konstruktioksi muodostui tiekartta kohti yksilövalmennuskeskusta. Tiekartta sisältää kolme kokonaisuutta, jotka ovat: 1) luova suunnitteluvaihe, 2) liiketoimintajohtaminen ja -suunnitelma sekä 3) Organisaation kehittäminen
Keywords: yksilövalmennuskeskus, liiketoimintajohtaminen, konstruktiivinen tutkimus