Suoriutumiseen perustuva palkkaus ammattilaisurheilussa : Jääkiekkoliiga National Hockey League - Elo, Markku (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Ammattilaisurheilijoiden palkitseminen on historiassa perustunut suurelta osin urheilijoiden henkilökohtaiseen suoriutumiseen. Informaation lisääntyminen sekä kulttuuristen ja teknologisten esteiden asteittainen häviäminen ovat ajan saatossa mahdollistaneet urheilijoiden suoriutumisen yksityiskohtaisemman tarkastelun. Ammattilaisurheilijoiden suoriutumiseen perustuvien palkkojen tarkastelulla selviää henkilökohtaisen suoriutumisen ja palkitsemisen välinen suhde. Tutkimuksessa selvitetään jääkiekkoilijoiden palkkaan vaikuttavia tekijöitä, suoriutumisperusteisten palkkojen kehitystä sekä toteutuneiden ja suoriutumisperusteisten palkkojen välisiä eroavaisuuksia. Tutkimuksen teoreettinen osuus käsittelee urheilumarkkinoiden erityispiirteitä, rajatuottotuote -teoriaa sekä suoriutumisperusteista palkitsemista. Erityispiirteiden kartoittamisella havainnollistetaan palkkoihin vaikuttavia laadullisia tekijöitä. Rajatuottotuote teorialla määritetään henkilökohtaisen suoriutumisen rahamääräinen arvo ja palkitsemista tarkastelemalla muodostetaan kokonaiskuva suoriutumisen ja palkkojen välisestä suhteesta. Aineisto koostuu sekundäärisestä ja määrällisestä paneelidatasta, joka sisältää pelaajien ja joukkueiden suoriutumisen, palkan ja taloudellisen tuloksen tilastoja ajanjaksolta 2011 - 2017. Aineisto hankittiin NHL, Spotrac ja Puckalytics -verkkosivustoilta ja analysoitiin SPSS sekä Excel-ohjelmistolla hyödyntäen regressioanalyysiä. Tutkielma toteutettiin selittävänä ja vertailevana kvantitatiivisena tutkimuksena. Tutkielmassa selvisi, että pelaajien palkat perustuvat merkittävältä osin perinteisiin suoriutumisen mittareihin, pelaajien iällä ja pelipaikalla on kohtalainen merkitys pelaajien palkkojen määrittämisessä, suoriutumisperusteinen palkitseminen on kasvattanut osuuttaan palkitsemisessa, toteutuneiden ja suoriutumisperusteisten palkkojen välillä on selkeitä eroavaisuuksia sekä pelaajien rajoitetulla neuvotteluoikeudella on suuria negatiivisia vaikutuksia pelaajien palkkoihin. Tutkimuksen perusteella voidaan todeta, että teknologisella ja kulttuurisella kehityksellä sekä informaation lisääntymisellä ei ole ollut merkittävää vaikutusta pelaajien palkkoihin. Jääkiekon kehittymisellä ja monimuotoisuudella on merkitystä pelaajien palkitsemisessa. Nuorten pelaajien osalta henkilökohtaista tuloksentekokykyä painotetaan. Tämän lisäksi pelaajien palkitsemisessa käytetään yhä enemmän suoriutumisperusteista palkitsemista, mutta korkeimmat palkat edellyttävät pelaajilta myös muita kykyjä. Lopullinen palkkataso määritetään suurelta osin määräävän markkina-aseman omaavan osapuolen toimesta.