Ympäristötaloudellinen Kuznetsin käyrä Intiassa – empiiristen tutkimusten yhteenvetoa - Virnes, Ada (My University, 2024)
Tässä tutkimuksessa tarkastellaan, millaista ympäristötaloudellisen Kuznetsin käyrän eli EKC:n empiirinen tutkimus on Intiassa hiilidioksidipäästöillä. EKC-hypoteesin mukaan ympäristön tila aluksi heikkenee tulotason kasvaessa mutta alkaa parantua tulotason saavutettua tietyn lakipisteen. EKC-hypoteesia on tutkittu runsaasti useissa eri konteksteissa, mutta siitä ei olla päästy yhteisymmärrykseen. Tutkimuksessa selvitetään, millaista näyttöä EKC-hypoteesista on Intian tapauksessa, millaisia muuttujia EKC:n mallinnuksessa on käytetty ja millaisia politiikkasuosituksia Intialle on annettu tutkimustulosten perusteella. Tarkoituksena on muodostaa yleiskuva EKC-hypoteesista Intiassa ja kartoittaa samalla mahdollisia puutteita empiirisessä tutkimuksessa. Tutkimusmenetelmänä on systemaattinen kirjallisuuskatsaus, jossa on noudatettu PRISMA-ohjeistusta. Katsauksen aineisto koostuu 90 Intiaan keskittyvästä empiirisestä EKC-tutkimuksesta, joissa ympäristön tilaa kuvaavana muuttujana on hiilidioksidipäästöt. Aineisto on kerätty Web of science -tietokannasta hakemalla ja tutkimuksia ketjuttamalla. Kustakin tutkimuksesta kirjataan ylös sen perustiedot, siinä käytetyt menetelmät ja muuttujat, EKC-tulokset, politiikkasuositukset sekä muut olennaiset tiedot. Aineistoa analysoidaan sekä laadullisesti että määrällisesti. EKC-hypoteesi saa vahvaa tukea Intiassa, vaikka tutkimusten tulokset eivät olekaan yksimielisiä. Noin kaksi kolmasosaa tarkastelluista tutkimuksista löytää tukea EKC-hypoteesille. Mallinnuksessa on käytetty paljon energiaan, talouteen sekä kansainväliseen kauppaan liittyviä muuttujia, kun taas teknologiaa, institutionaalista laatua tai sosiodemografista kehitystä kuvaavien muuttujien käyttö on suhteellisen vähäistä. Käytettyjen muuttujien valintaa ei ole aina perusteltu selkeästi, mikä aiheuttaa huolta puuttuvan muuttujan harhasta. Lisäksi valtaosassa tutkimuksista käytetään mallinnusta, jossa ei huomioida tulotason korkeampien potenssien vaikutuksia talouskasvuun. Tämä voi johtaa yksinkertaistettuun käsitykseen EKC-ilmiöstä. Intialle suunnatut politiikkasuositukset heijastelevat mallinnuksessa käytettyjä muuttujia ja painottuvat energia-, talous- ja kauppapolitiikkaan. Osa politiikkasuosituksista on ristiriidassa keskenään. Tutkimuksissa kuitenkin tunnistetaan Intian tarve läpileikkaaville ilmastotoimille saaduista EKC-tuloksista riippumatta.
Keywords: Ympäristötaloudellinen Kuznetsin käyrä, talouskasvu, hiilidioksidipäästöt, Intia