Merkityksen tekstuaalisuuden tematiikka Paul Austerin romaanissa City of Glass - Soini, Miika (My University, 2025)
Tutkielmassa tutkitaan Paul Austerin romaania City of Glass (1985) Jacques Derridan ja jälkistrukturalismin teoreettisten viitekehysten kautta. Tutkielma pyrkii selvittämään, miten derridalaiselle ja jälkistrukturalistiselle näkökulmalle ominainen näkemys merkityksen tekstuaalisesti jäsentyneestä luonteesta ilmenee romaanissa tematiikan tasolla. Tutkimus lähestyy teosta ennen kaikkea vertailemalla sen kerronnassa ilmenevää tematiikkaa derridalaiseen näkökantaan ja jälkistrukturalistiseen viitekehykseen. Tätä kautta nousevat esille etenkin tematiikan ja henkilökuvauksen kautta ilmenevät elementit ja keinot, joiden välityksellä romaani lähestyy tekstuaalisuutta, kielellisesti välittyvää merkitystä ja minuutta koskevia kysymyksiä. Kyseisiin keinoihin kuuluvat muun muassa kuvaukset menetyksestä, merkityksen etsinnästä, kuin myös erinäiset metafiktiolle ominaiset kerronnan muodot. Tutkielmassa selviää, että Paul Austerin romaanin ilmentämä, merkityksen tekstuaalisuutta koskeva tematiikka ilmenee ennen kaikkea kuvauksina henkilöhahmojen minuuksia ja kieltä koskevien merkitysten kontekstisidonnaisuudesta, kuin myös kuvauksina tekstin ulkopuolisesti määrittyvän merkityksen mahdottomuudesta. Kyseiset kuvaukset mukautuvat jälkistrukturalistisen viitekehyksen näkökulmaan merkityksen ja minuuden tekstuaalisesti konstituoituneesta luonteesta.

The thesis examines Paul Auster’s novel City of Glass (1985) through the theoretical frameworks of Jacques Derrida and post-structuralism. The thesis attempts to solve how the view, characteristic of derridean and post-structuralist frameworks, of meaning as a textually constituted phenomenon appears in the novel on the level of thematic content. The thesis approaches the novel, first and foremost, by comparing its thematic content to the derridean and post-structuralist frameworks. This inquiry brings up elements and literary devices, particularly those surfacing through thematic content and characterization, that the novel utilizes to approach questions of textuality, linguistically constituted meaning and identity. Said devices and elements encompass, among others, depictions concerning loss, search for meaning, as well as various narrative forms characteristic of metafiction. The thesis concludes that the thematic elements concerning the textuality of meaning in the novel manifest particularly as depictions of characters’ identities and linguistic meaning as context-dependent phenomena, as well as depictions of the impossibility of a text-independent meaning. The depictions in question conform to the post-structuralist viewpoint, that the nature of meaning and identity are textually constituted.
Keywords: Paul Auster, City of Glass, jälkimoderni fiktio, dekonstruktio