Impact of ETF ownership on share volatility : Evidence from the Nordic markets - Halonen, Niini (My University, 2019)
Due to the abrupt growth of exchange-traded funds (ETF), academics and regulators have become increasingly interested on the effect that ETFs may have on the stock market. Several studies have found that ETFs may have a destabilizing effect on the shares that they hold. For instance, Ben-David et al. (2018) demonstrated, that ETFs add a new layer of trading in the underlying stock leading to increased volatility. However, nearly all studies on the subject have been made using data from the US market, which is a highly accessible and liquid market. Since the Nordic market has also experienced a significant growth in ETFs in recent years, I extended the study of Ben-David et al. (2018) to examine the effect that ETFs have on the underlying stock in the Nordics. The results reached are in contrast to those of Ben-David et al. (2018). This study found that ETFs have decreased volatility in the underlying stock during years 2009-2018. No other variables were found that could have attributed to the decrease in volatility. In addition, ETFs have been found to add trading and liquidity in the underlying shares and have decreased return comovement and ex-cess return. Overall, the Nordic market has seemed to benefit from the rise of ETFs through the improved efficiency that the ETFs have provided. However, it was found that the correlation between ETF ownership and daily stock volatility seems to be non-linear. This finding implies that as long as ETF ownership remains moderate, it has a positive impact on the underlying shares through de-creased volatility but if the popularity of ETFs keeps rising, the effect may rotate. Based on the results reported by Ben-David et al. (2018), the US market has already surpassed this threshold where ETFs have started to impound non-fundamental liquidity shocks that are frequent enough to increase volatility. Even though the Nordic markets have so far benefitted from the increased competition among informed traders, regulators should be aware that the effect that ETFs currently have on the stock market may not be permanent and the effect that ETFs have on the US market would also enter the Nordic market.

Pörssinoteerattujen rahastojen eli ETF:ien äkillisen kasvun vuoksi akateemikot ja lainsäätäjät ovat yhä enemmän kiinnostuneet ETF:ien mahdollisista vaikutuksista osakemarkkinoihin. Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että ETF-rahastoilla saattaa olla epävakauttava vaikutus osakkeisiin, joita rahastot omistavat. Muun muassa Ben-David ym. (2018) esittivät, että ETF:t luovat uuden kaupankäyntitason niiden omistamiin osakkeisiin, mikä johtaa volatiliteetin kasvuun kyseisissä osakkeissa. Lähes kaikki aiheesta tehdyt tutkimukset, on toteutettu käyttäen dataa Yhdysvaltojen markkinoilta, jotka ovat erittäin helposti saavutettavat ja likvidit markkinat. Myös pohjoismainen markkina on kokenut samankaltaista kehitystä ETF:ien saralla viime vuosien aikana, ja tästä johtuen laajennan Ben-David ym. (2018) tekemää tutkimusta käsittämään myös ETF:ien vaikutusta pohjoismaisiin osakkeisiin. Tutkimukseni tulokset ovat lähes päinvastaiset Ben-David ym. (2018) saamiin tutkimustuloksiin nähden. Tulokset osoittavat, että ETF:t ovat vähentäneet volatiliteettia omistamissaan osakkeissa vuosien 2009-2018 aikana. Lisäksi tutkielma osoittaa, että ETF:t lisäävät kaupankäyntiä osakkeilla sekä parantavat likviditeettiä omistamissaan osakkeissa, ja ovat vähentäneet osakkeiden tuottojen korrelaatiota ja ylituottoa. Yleisesti ottaen pohjoismaiset markkinat näyttävät hyötyvän lisääntyneestä tehokkuudesta, jota ETF:t tarjoavat. Toisaalta, tutkimukseni osoittaa myös, ettei ETF:ien ja volatiliteein välinen korrelaatio ole lineaarinen. Tämä tarkoittaa, että niin kauan kun ETF:ien omistus osakkeissa pysyy kohtuullisena, niiden vaikutus osakkeisiin on positiivinen. Mikäli ETF:ien suosio kuitenkin vielä kasvaa vaikutus saattaa kääntyä päinvastaiseksi. Ben-David ym. (2018) antavat ymmärtää, että Yhdysvaltojen markkinat ovat jo ohittaneet tämän kynnysarvon, jossa epäfundamentaaliset likviditeettisokit ovat riittävän tiheitä, että sokit aiheuttavat volatiliteetin kasvua osakkeissa. Vaikka pohjoismaalainen markkina on tähän mennessä hyötynyt lisääntyneestä kilpailusta, lainsäätäjien tulisi olla tietoisia, että vaikutus joka ETF:llä on osakemarkkinoihin nykyisin ei välttämättä ole pysyvää, mikäli sama vaikutus kuin ETF:llä on Yhdysvalloissa saapuisi myös Suomeen.
Keywords: ETF, exchange-traded funds, volatility, Nordic market