"Tääl on pelkkää aavikkoo, jos sua ei oo" : Tematiikan rakentuminen metaforien ja vertausten avulla JVG:n lyriikoissa - Heinävaara, Vilja (My University, 2021)
Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkastelen rap-yhtye JVG:n lyriikoissa esiintyvien metaforien ja vertausten luonnetta sekä sitä, miten nämä kielenkeinot ovat mukana rakentamassa yksittäisten musiikkikappaleiden tematiikkaa. Tavoitteenani on tutkia, millaisia metaforalähteitä lyriikoiden metaforissa ja vertauksissa on hyödynnetty ja millaisista käsitemetaforista yksittäiset metaforailmaukset kertovat. Tutkimuksen teoreettisena taustana on 1980-luvulla hahmoteltu kognitiivinen metaforateoria, jonka ovat laatineet George Lakoff ja Mark Johnson. Aineiston analyysissa hyödynnän lisäksi Joseph Gradyn 1990-luvulla hahmottelemia primaareja käsitemetaforia. Lakoffin ja Johnsonin teorian ydin on, että metaforat eivät ole vain kielenkeinoja vaan tapa hahmottaa maailmaa ja käsitteistää abstrakteja asioita. Heidän mukaansa metaforat muotoutuvat niin henkilökohtaisen kokemuksen kuin kulttuurisen vaikutuksenkin pohjalta. Metaforateoriassa yksittäisiä metaforia jaotellaan niiden luonteen ja tehtävien perusteella, ja tätä jaottelua hyödynnetään myös tämän tutkielman analyysiosiossa. Tutkimuksen aineistona olevat JVG:n lyriikat on kerätty yhtyeen albumeilta “Mustaa kultaa” (2011), “jvg.fi” (2012), “Voitolla yöhön” (2014), “247365” (2015), “Popkorni” (2017) ja “Rata/Raitti” (2019). Valitut lyriikat edustavat monipuolisesti erilaisia teemoja, ja jokaista laulutekstiä tarkastellaan omana kokonaisuutenaan. Tutkimuksen perusteella aineistoni laulutekstit sisältävät lukuisia tuoreita, perinteiselle laululyriikalle vieraita käsitemetaforia. Tämän lisäksi perinteisiä käsitemetaforia luodaan uusien, moderniin aikaan sopivien metaforailmausten voimin. Gradyn primaareja käsitemetaforia esiintyy kaikilla aihealueilla, ja ne korostuvat erityisesti perinteisten aihealueiden kohdalla. Toisaalta ne eivät aina puhtaasti toteudu, vaan laulutekstien tematiikka saa ne näyttäytymään uudessa valossa. Tutkimus on kvalitatiivinen ja kuuluu semantiikan alaan.
Keywords: metafora, käsitemetafora, kognitiivinen metaforateoria, vertaus, semantiikka, laululyriikka, suomirap