Varhaisen sosiaalisen tuen merkitys vanhemmille : kirjallisuuskatsaus sosiaalisesta tuesta ensimmäisen vauvavuoden aikana - Virtanen, Sonja (My University, 2026)
Tässä kandidaatin tutkielmassani tarkastelin integroivan kirjallisuuskatsauksen keinoin varhaisen sosiaalisen tuen merkitystä vanhemmille ensimmäisen vauvavuoden aikana. Tutkielma on laadullinen tutkimus ja aineistona olen käyttänyt suomalaisia ja ulkomaisia vertaisarvioituja artikkeleita. Teoreettisena viitekehyksenä käytin Thoitsin (1896) sosiaalisen tuen teoriaa, jonka mukaan sosiaalinen tuki jaetaan välineelliseen, sosioemotionaaliseen ja tiedolliseen tukeen. Tämän jaottelun avulla, jäsentelin vanhempien sosiaalisen tuen tarpeita ja kokemuksia siitä. Tutkielmani tulosten perusteella, vanhemmat tarvitsevat välineellistä, sosioemotionaalista ja tiedollista tukea. Sosioemotionaalisen tuen jaoin aineistoissa toistuvien teemojen mukaisesti keskustelu apuun, kohtaamisen merkitykseen ja vertaistukeen. Saatu sosiaalinen tuki koettiin hyödylliseksi. Tutkielmani tulokset osoittavat, että varhaisen tuen palveluiden tarjoamaa sosiaalista tukea tulee olla helpommin saatavilla ja sitä tulisi kehittää sopimaan vanhempien tarpeisiin. Tutkielmani tuloksissa korostui avun pyytämisen vaikeus ja siihen liittyvä häpeä sekä vanhemmuuteen liittyvät paineet suoriutua täydellisesti. Jatkossa olisi tärkeää tutkia sosiaalista tukea laajemmin, etenkin ensimmäisen vauvavuoden aikana ja vanhempien näkökulmaa painottaen. Vanhemmille tarjotun sosiaalisen tuen tutkiminen on vähäistä, etenkin Suomen ja ensimmäisen vauvavuoden kontekstissa. Jatkotutkimuksessa voitaisiin huomioida mahdolliset sukupuolten ja kulttuurien erot sosiaalisen tuen tarpeessa.
Keywords: varhainen tuen palvelut, sosiaalinen tuki, vanhemmuus, ensimmäinen vauvavuosi