Avoimen lähdekoodin lisenssien viraalivaikutus ja ohjelmistokaupan virhe - Männistö, Jalmari (My University, 2023)
Tutkielma käsittelee avoimen lähdekoodin lisenssien erityisasemaa tietokoneohjelmia koskevana lisenssinä, sen viraalivaikutuksen erityispiirrettä ja näiden vaikutusta kaupallisessa ohjelmistotoimituksessa sekä etenkin sen virheessä. Tutkielma on lainopillinen ja perustuu etenkin aiempaan oikeuskirjallisuuteen sekä oikeuskäytäntöön. Tietokoneohjelmat muodostavat tekijänoikeuksille erityisryhmän johon kohdistuu erityistä oikeuskäytäntöä ja sääntelyä. Avoimen lähdekoodin lisenssit ovat erityislaatuisia lisenssejä, jotka määräävät etenkin tietokoneohjelmien jatkokäyttöä ja kehitystä. Vaikka avoimen lähdekoodin lisenssit ovat erityisiä, ne eivät ole harvinaisia, ja niiden asema sekä riskit kaupallisessa tietokoneohjelmien kehityksessä on vakiintunut pisteeseen, jossa näiden luomille erityistilanteille on kysyntää akateemisesta tutkimuksesta. Tutkielma pyrkii selventämään tätä verrattain vähän tutkittua oikeustilaa ja näin luomaan käytännöllisesti hyödyllistä analyysiä niin tietokoneohjelmien kehitykselle kuin niistä sopimiselle. Tutkielma esittää johtopäätöksinään avoimen lähdekoodin viraalivaikutuksen oikeudellisen analyysin, sekä tämän soveltamisen tavanomaiseen kaupalliseen ohjelmistotoimitukseen ja sen virhetilanteisiin.
Keywords: Immateriaalioikeus, Tekijänoikeus, Tietokoneohjelma, Avoin lähdekoodi, Lisenssi, Johdannaisteos, Ohjelmistotoimitus