Kestävän kehityksen tavoitteet turkulaisten yritysten toiminnassa - Ojaniittu, Elsa (My University, 2021)
Vuonna 2015 Yhdistyneiden kansakuntien jäsenvaltiot sopivat kestävän kehityksen tavoitteista ja Agenda 2030 toimintaohjelmasta. Koko maailmaa koskevien kestävän kehityksen tavoitteiden tarkoituksena on ohjata globaalia toimintaa ja päätöksentekoa kestävämpään suuntaan vuoteen 2030 asti. Päätavoitteita on 17 ja niissä yhdistyvät kattavasti kaikki kestävän kehityksen ulottuvuudet. Tavoitteet koskevat kaikkia valtioita, minkä lisäksi yrityksillä on tavoitteiden edistymisessä merkittävä rooli. Yhteiskunnassa puhutaan yhä enemmän yritysten vastuullisuudesta ja kestävästä toiminnasta. Yritysvastuussa on kyse yritysten, yhteiskunnan ja ympäristön välisestä vuorovaikutuksesta. Agenda 2030 on globaali toimintaohjelma kaikille yrityksille ja siksi yritysten tulee toiminnassaan huomioida yhteiskunnan ekologiset, taloudelliset ja sosiaaliset ongelmat. Tutkimuksessani tarkastelin turkulaisten yritysten asenteita ja toimia liittyen kestävän kehityksen tavoitteisiin. Lisäksi selvitin, miten kyselyyn vastanneiden turkulaisten yritysten suhtautuminen kestävän kehityksen tavoitteisiin vertautuu suomalaisiin yrityksiin sekä kansainväliseen kyselyyn osallistuneisiin organisaatioihin. Keräsin tutkimusaineistoni verkkokyselyllä, johon vastasi kuusi Turussa toimivan yrityksen edustajaa. Analysoin tutkimusaineistoni sisällönanalyysin ja kuvailevan tilastoanalyysin keinoin sekä vertailin saamiani tuloksia aiempien kyselyjen tulosten kanssa. Tutkimukseni tulosten mukaan kyselyyn vastanneet turkulaiset yritykset pitivät kestävän kehityksen tavoitteita tärkeänä osana yritystoimintaansa. Yrityksille keskeisin tavoite on yhteistyön ja kumppanuuden edistäminen. Lisäksi yritykset panostavat terveyteen ja hyvinvointiin, kestävään talouskasvuun, kaupunkien turvallisuuteen ja kestävyyteen, vastuulliseen kuluttamiseen sekä ilmastonmuutoksen vaikutusten torjuntaan. Tärkeimmäksi syyksi, miksi yritykset panostavat kestävän kehityksen tavoitteisiin, nousi tuloksissa esiin tavoitteiden globaali tärkeys ja ajankohtaisuus. Kestävän kehityksen tavoitteita edistäviä toimia yrityksissä olivat muun muassa resurssitehokkuus sekä erilaiset yhteistyöverkostot ja -hankkeet. Keinoja, joilla tavoitteiden edistymistä voisi lisätä entisestään olivat esimerkiksi kulutuskäyttäytymistä koskevan tiedon lisääminen ja kaluston uusiminen vähempipäästöisiin vaihtoehtoihin. Kyselyihin vastanneiden turkulaisten ja suomalaisten yritysten sekä kansainväliseen kyselyyn osallistuneiden organisaatioiden asenteista kestävän kehityksen tavoitteiden suhteen nousi esille sekä yhtäläisyyksiä että eroavaisuuksia. Ilmastonmuutoksen vaikutusten torjuntaa pidettiin tulosten perusteella kokonaisvaltaisesti tärkeimpänä tavoitteena.

In 2015, the Member States of the United Nations agreed on the Sustainable Development Goals and the Agenda 2030. The Sustainable Development Goals aim to steer global action and decision making in a more sustainable direction until 2030. There are 17 goals, which comprehensively integrate all dimensions of sustainable development. The goals apply to all countries, in addition to which companies have a significant role to play in advancing the goals. The society is more aware about the corporate responsibility and sustainable operations. Corporate responsibility is about the interaction between companies, society and the environment. The Sustainable Development Goals is a global agenda for all companies, which means that companies must consider the ecological, economic and social problems of society. In my study, I looked at the attitudes and actions of companies in Turku in relation to the Sustain-able Development Goals. I also found out how attitudes of companies in Turku towards the Sustainable Development Goals are compared to Finnish companies and organizations that participated in the international survey. I collected my research data with an online survey that was answered by six representatives of a company operating in Turku. Content analysis and descriptive statistics were used to analyse the research material and to organize and present the results. I also compared the results I got with the results of previous surveys. According to the results of my study, companies in Turku consider the Sustainable Development Goals to be an important part of their business. The most important goal for companies is to promote cooperation and partnership. In addition, companies invest in health and well being, sustainable economic growth, the security and sustainability of cities, responsible consumption and combating the effects of climate change. The main reason why companies invested in the Sustainable Development Goals was the global importance and timeliness of the goals. Measures to promote the goals in companies included resource efficiency and various cooperation networks and cooperation projects. Ways to further increase progress towards the goals included increasing information on consumption behaviour and renewing equipment to lower-emission alternatives. Both similarities and differences emerged from the attitudes of the Turku and Finnish companies and the organizations that participated in the international survey towards the Sustainable Development Goals. Based on the results, combating the effects of climate change was considered to be overall the most important goal.
Keywords: kestävä kehitys, kestävän kehityksen tavoitteet, yritysvastuu