LISÄMUNUAISKUOREN KARSINOOMAN DIAGNOSTIIKKA, HOITO JA HOIDON TULOKSET VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRISSÄ VUOSINA 2007–2022 - Mäkitalo, Aleksi (My University, 2023)
Tutkimuksen aiheena on lisämunuaiskuoren karsinooman diagnostiikka, eri hoitomuotojen käyttö sekä niiden hoitotulokset. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää VSSHP:ssä vuosina 2007–2022 toteutettujen lisämunuaiskuoren karsinooman leikkaus- ja lääkehoidon tuloksia ja erityisesti millainen adjuvanttihoitona käytetyn mitotaanin vaikutus on taudin uusiutumiseen ja ennusteeseen. Tutkimukseen otettiin mukaan 19 potilasta, joilla oli diagnosoitu lisämunuaisen kuorikerroksen karsinooma ja jotka oli hoidettu Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä vuosina 2007–2022. Potilailta tilastoitiin diagnoosihetken laboratoriokokeita (P-Korsol, dU-Korsol, 1 mg DXM-koe). Diagnoosivaiheessa kasvaimen koko ja mahdolliset etäpesäkkeet tilastoitiin ja kasvaimet luokiteltiin TNM-luokituksen perusteella. Potilaiden adjuvanttihoidoista seurattiin mitotaani- ja pembrolitsumabihoitoja ja hoidon tuloksia seurattiin vuoden kohdalla primaarileikkauksesta [18F]FDG-PET-kuvantamisella. Lisäksi tutkimuksessa selvitettiin lisämunuaiskuoren karsinooman ennustetta.