Fyysisen aktiivisuuden tukeminen varhaiskasvatuksessa - Mäki, Ilona (My University, 2024)
Tutkimuksessa tutkittiin, miten varhaiskasvatuksen opettajat tukevat lasten fyysistä aktiivisuutta varhaiskasvatuksessa, mitä konkreettisia keinoja varhaiskasvatuksen opettajat käyttävät fyysisen aktiivisuuden tukemiseen ja minkälaisia haasteita opettajilla on fyysisen aktiivisuuden tukemisessa. Aihe on tärkeä tutkittavaksi, koska fyysisen aktiivisuuden merkitys lapsen normaaliin kasvuun ja kehitykseen on merkittävä ja lapset viettävät päivässä monta tuntia varhaiskasvatuksessa. Tässä tutkimuksessa käytettiin sekä määrällistä, että laadullista tutkimusta ja aineisto tutkimukseen kerättiin kyselylomakkeella. Määrällisestä analyysistä tehtiin aineiston rakennetta kuvaava taulukointi ja laadullisessa analyysissä tehtiin avoimista vastauksista laadullinen sisällönanalyysi. Tutkimusten tulosten mukaan varhaiskasvatuksen opettajat tukevat lasten fyysistä aktiivisuutta monipuolisesti ja lapsilla on mahdollisuus fyysiseen aktiivisuuteen varhaiskasvatuksessa. Konkreettisia keinoja fyysisesen aktiivisuuden tukemiseen oli esimerkiksi kannustaminen ja retkeily. Haasteina pidettiin esimerkiksi sisätiloissa liikkumisesta aiheutuvaa meteliä ja aikuisten asenteet lasten fyysistä aktiivisuutta kohtaan.
Keywords: fyysinen aktiivisuus, varhaiskasvatus, varhaiskasvatuksen opettaja