Intian ja Kiinan hiilidioksidipäästöjen tulevaisuus 2020 : Ympäristötaloudellisen Kuznets-käyräteorian testaus ja ennusteisiin tähtäävä aikasarja-analyysi - Aho, Samuli; Kaivo-oja, Jari (fi=Turun yliopisto. Turun kauppakorkeakoulu|en=University of Turku, Turku School of Economics|, 2019)
Tutkimuksen selvitettiin Kiinan ja Intian hiilidioksidipäästöjen kehitystä vuosina 1981–2010 ja näiden perusteella tehtiin ennusteita vuosikymmen eteenpäin vuoteen 2020 ulottuen. Tutkimuksen teoreettisena viitekehyksenä toimi ympäristötaloudellinen Kuznets-käyräteoria, jolla kuvataan hiilidioksipäästöjen per capita ja bruttokansantuotteen per capita välistä suhdetta. Ympäristötaloudellisen Kuznets-käyräteorian mukaan asukasmäärään suhteutettuna hiilidioksidipäästöt kasvavat aluksi BKT:n kasvaessa. Alkuvaiheen kehitys johtuu teorian mukaan yhteiskunnan alkeellisesta tuotantorakenteesta ja kehittymättömistä valmistusmenetelmistä. Toisessa vaiheessa talouskasvun vaikutus saastumiseen vähenee ja lopulta pysähtyy yhteiskunnan siirtyessä maataloustuotantopainotteisesta tuotantorakenteesta kohti tuotanto- ja palveluyhteiskuntaa. Kolmannessa kehitysvaiheessa talouden jatkaessa kasvuaan saasteet vähenevät. Tällöin jo selvästi palveluvaltaisemman yhteiskunnan kehitys on teorian mukaan tutkimus- ja kehityspainotteista, jolloin ympäristöä pilaavat ja kuormittavat tuotantomenetelmät vaihdetaan puhtaampiin tuotantomenetelmiin. Tutkimuksessa kävi ilmi, ettei käänteistä U-käyrää kuvaava ympäristötaloudellinen Kuznets-teoria toteutunut Kiinassa ja Intiassa. Ympäristötaloudellisen U-käyrän toteutumista kuvaa hypoteesi jouduttiin hylkäämään sekä Kiinan että Intian tapauksessa. Ennen vuotta 2020 Intian ja Kiinan hiilidioksidipäästöjen per capita kasvu jatkaa tulevaisuudessa kasvuaan samalla tavalla kuin niiden vastaavat BKT per capita määrällisesti kasvavat. Kiinan tuleva päästötilanne oli selvästi huolestuttavampi kuin vastaava Intian kehitys. Tutkimuksen mukaan tulevina vuosina Intian CO2-päästöt eivät tule kasvamaan yhtä paljon kuin Kiinassa. Kiinassa CO2-päästöt per capita vuonna 2020 ennakoidaan olevan 12.57 tonnia per capita, kun taas Intiassa niiden arvioidaan olevan 2.54 tonnia per capita. Vuonna 2020 Kiinan tulevien CO2 päästöjen per capita ennakoidaan olevan noin viisinkertaiset verrattuna Intian CO2 per capita -päästötasoon.