Digitalisaation vaikutukset pankkien taloudelliseen suoriutumiseen - Keskitalo, Katri (My University, 2019)
Digitalisaatio on nykypäivän uusi muutosvoima, joka jyllää etenkin tietointensiivisillä palvelualoilla. Vaikka rahoitustoiminta on pitkälti aineetonta ja näin ollen helposti digitalisoitavissa, on rahoitusalan digitaalinen kehitys ollut jopa yllättävän hidasta. On kuitenkin selvää, ettei digitalisaatio ole antanut vielä kaikkeaan rahoitusalalla. Digitalisaation myötä pankkien lisäksi myös muut toimijat voivat tuottaa aineettomia rahoituspalveluja tehden finanssialan toiminnasta aiempaa globaalimpaa, nopeampaa, läpinäkyvämpää ja halvempaa. Samalla uusien toimijoiden alalle tulo tuo lisää kilpailua. Pysyäkseen mukana kilpailussa pankit ovat pakotettuja supistamaan korkomarginaalejaan, mikä heikentää niiden kannattavuutta. Tässä pro gradu -tutkielmassa tutkitaan sitä, millaisia vaikutuksia digitalisaatiolla on ollut pankkien taloudelliseen suoriutumiseen. Aiheen tarkastelu on tärkeää, sillä digitalisaation ja kiristyvän kilpailun vuoksi pankeilla on vaara menettää kymmeniä prosentteja liikevaihdostaan ja jopa puolet tuloksestaan uusille, alalle tuleville kilpailijoille vuoteen 2025 mennessä. Pankeille suunnattujen puuttuvien raportointivaatimusten vuoksi aiheesta on tehty vain vähän aiempaa tutkimusta. Tämä pro gradu -tutkielma on metodiltaan tilinpäätösanalyyttinen. Tarkasteltavaksi on valittu kolme eurooppalaista pankkia, joiden digitalisaation astetta ja taloudellista suoriutumista tarkastellaan tilinpäätösaineiston perusteella. Tässä tutkielmassa tehtävässä tilinpäätösanalyysissä yhdistetään ajallinen poikkileikkausanalyysi sekä peräkkäisten vuosien aikasarja-analyysi, jolloin saadaan suoritettua aikaulottuvuuden sisältävä yritysten keskinäinen vertailu. Digitalisaatiolla voi olla merkittäviä positiivisia vaikutuksia pankkien taloudelliseen suoriutumiseen. Vaikutusten realisoituminen on kuitenkin riippuvaista pankin koosta ja siitä, korvaako vai täydentääkö digitaalinen jakelukanava konttoriverkostoa. Erityisesti kustannussäästöjen saavuttamisessa on tärkeää, että pankki digitalisoi kaikki palvelunsa. Osittain digitalisaation on havaittu aiheuttavan myös kustannuskasvua, kun etenkin henkilöstökulut ovat kasvaneet aiempaa koulutetumman henkilöstön tarpeen myötä. Vaikka digitalisaation vuoksi perinteisen pankkitoiminnan on odotettu menettävän merkitystään ja tulorakenteen vinoutuvan palkkiotuottoperusteiseksi, näin ei ole kuitenkaan ainakaan toistaiseksi käynyt, vaan korkokate on säilynyt pankkien pääansaintalähteenä.
Keywords: pankit, digitalisaatio, kustannukset, tuotto, kannattavuus