Intiimi journalismi: diginatiivit mediat tulevaisuuden journalismin edelläkävijöinä - Juho Ruotsalainen; Sirkka Heinonen (Tulevaisuuden tutkimuskeskus, Turun yliopisto, 2022)
Tässä raportissa tutkitaan diskurssianalyysin avulla sitä, miten niin kutsutut diginatiivit  ensisijaisesti verkossa toimivat ja siellä ”elävät”  mediat merkityksellistävät itseään ja journalismiaan. Diginatiivit mediat ymmärretään tutkimuksessa tulevaisuuden journalismin edelläkävijöinä. Toisin sanoen tutkimuksessa hahmotetaan sitä, millaista journalismi voisi diginatiivien medioiden esimerkin valossa tulevaisuudessa olla. Tutkimuksen aineisto koostuu diginatiivien medioiden ”About Us” -sivuista. Näillä sivuilla mediat kuvaavat arvojaan, toimintatapojaan ja journalismiaan. Raportissa käsitellään neljää aineistosta tunnistettua diskurssia: identiteettidiskurssia, niche-diskurssia, verkostodiskurssia ja muutosdiskurssia. Diskursseja analysoidaan suhteessa sosiaalisen median mediaekologiaan ja niin kutsutun keskustelevan journalismin perinteeseen. Sosiaalisen median mediaekologialle  eli sosiaalisen median ”elinympäristölle”  on ominaista eri elämänalueiden yhteensulautuminen. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi yksityisen ja julkisen kommunikaation ja laajemmin yksityisen ja julkisen sfäärin sekoittumista. Keskustelevan journalismin mukaan puolestaan journalismi ei ole tiedonvälitystä, vaan kommunikaatiota: jakamista, osallistumista ja yhteisen kulttuurin luomista. Tutkimuksessa oletetaan, että jos ja kun mediat julkaisevat yhä enemmän sosiaalisen median alustoilla, ne ikään kuin elävät samassa ympäristössä yleisönsä kanssa. Näin medioiden ja yleisön välisestä suhteesta muodostuu nykyistä vuorovaikutteisempi ja ”intiimimpi”, ja journalismi voi muuttua keskustelevan journalismin suuntaan. Tämä puolestaan vaikuttaa oletettavasti siihen, minkä diskurssien kautta mediat merkityksellistävät itseään ja journalismiaan.