Loppukäyttäjäkoulutuksen ja loppukäyttäjien merkitys onnistuneessa tietojärjestelmähankinnassa - Orpana, Topias (My University, 2024)
Loppukäyttäjäkoulutus on osa tietojärjestelmän hankintaprosessia. Sen merkitystä on alettu huomioida 1990-luvulta lähtien ja loppukäyttäjäkoulutuksen merkitystä on siitä lähtien korostettu. Modernit tietojärjestelmät ovat menestyvän yrityksen elinehto ja siksi niitä tulee päivittää tarpeeksi tihein väliajoin, jotta järjestelmä pysyy jatkuvasti kehittyvän teknologian mukana. Loppukäyttäjiä voidaan hyödyntää myös tietojärjestelmien tai älylaitteiden kehittämisessä niiden käyttöönoton jälkeen. Metasuunnitellut ohjelmat jättävät järjestelmän käyttöliittymän muokattavaksi, jolloin loppukäyttäjä pystyy itse hienosäätämään siitä tarpeidensa mukaisen. Käyttöliittymän muokattavuus on arkielämässä huomattavissa esimerkiksi älypuhelimien sovellusten ja niiden sijainnin sekä ulkoasun muokattavuudessa. Tutkielmassa käsitellään tietojärjestelmähankinnan ja loppukäyttäjäkoulutuksen perusteita. Tutkielmassa tutkitaan loppukäyttäjäkoulutusta, sen tuomia mahdollisuuksia ja miten loppukäyttäjäkoulutus tulee suorittaa mahdollisimman hyvin onnistuneen hankintaprosessin toteuttamiseksi. Tutkielmassa käsitellään myös loppukäyttäjäkoulutusta matalamman tietoteknisen osaamisen loppukäyttäjien kohdalla, sekä loppukäyttäjien tekemää järjestelmäkehitystä tietojärjestelmien, tekoälyn ja älylaitteiden parissa.
Keywords: tietojärjestelmä, loppukäyttäjäkoulutus, loppukäyttäjien järjestelmäkehitys, loppukäyttäjäanalyysi