Innovointia tukevat ohjausjärjestelmät : Monitapaustutkimus terveysteknologian alalta - Kela, Essi (My University, 2018)
Aiemmassa innovointia käsittelevässä kirjallisuudessa on viime vuosikymmeninä ollut epävarmuutta siitä, voidaanko johdon ohjausjärjestelmillä tukea luovuutta vaativaa innovointia tukahduttamatta sitä. Johdon ohjausjärjestelmiä tarvitaan kuitenkin lisäämään innovoinnille asetettujen tavoitteiden saavuttamisen todennäköisyyttä organisaatioissa, ja aihealueeseen kaivataan edelleenkin lisää tutkimusta. Tämän tutkielman tavoitteena on kuvailla ja ymmärtää sitä, kuinka innovaatioita voidaan ohjata organisaatioissa tukahduttamatta innovatiivisuutta ja luovuutta. Tutkielman tutkimuskysymykset ovat millaisia vaikutuksia virallisella ja epävirallisella ohjauksella sekä johdon ohjausjärjestelmillä on organisaation innovointiin ja miten innovointia ohjataan pienissä ja keskisuurissa terveysteknologian alan organisaatioissa. Tutkielmassa käytetään lähdekirjallisuutena innovointia ja johdon ohjausjärjestelmiä käsittelevää akateemista ja ammattikirjallisuutta. Tutkielman tutkimusmenetelmänä käytetään monitapaustutkimusta, jonka aineisto kerättiin toteuttamalla puolistrukturoituja haastatteluita tutkimukseen valituissa case-yrityksissä. Tutkielman case-yrityksinä on kolme pienten ja keskisuurten yritysten kategoriaan kuuluvaa suomaista terveysteknologian alan yritystä. Tutkielman empiirisessä osiossa havaittiin, että case-yrityksissä innovointia ohjataan osana muun organisaation ohjausta, eikä niissä ole erillisiä ohjausjärjestelmiä tukemaan innovointia tai sen etenemistä. Innovointiprosessi on case-yrityksissä varsin jäsentymätön ja se vaihtelee projektikohtaisesti. Case-yrityksissä annetaan organisaatiokulttuurille paljon painoarvoa niin organisaatiossa yleensä kuin innovointiinkin liittyen. Virallisen ja epävirallisen ohjauksen sekä johdon ohjausjärjestelmien vaikutukset organisaation innovointiin riippuvat siitä, kuinka niitä käytetään. Mikä tahansa ohjausmenetelmä tai -järjestelmä voi tukea innovointia, kunhan sitä käytetään oikein ohjattavana olevan tehtävän luonteeseen nähden. Käytön soveltuvuuteen vaikuttaa muun muassa yrityksen virallistamisen tason ja tehtävien rutiinisuuden suhde toisiinsa, yrityksen toteuttama innovointistrategia, yrityksen koko ja kehitysaste sekä innovointiprosessi. Pienissä ja keskisuurissa terveysteknologian alan organisaatioissa merkittävin innovointia edistävä ja sitä ohjaava ohjausjärjestelmä on innovointia tukeva organisaatiokulttuuri.
Keywords: Innovaatiot, innovatiivisuus, innovointiprosessi, ohjausjärjestelmät, ohjaus, monitapaustutkimus, terveysteknologia