Potilaiden kokemuksia unta tukevista hoitotyön toiminnoista sairaalan vuodeosastolla - Paala Elina; Heino Minna; Ritmala Marita; Lundgrén-Laine Heljä; Salanterä Sanna; Koivunen Marita (Finland, 2025)
Vuodeosastolla potilaan unta voivat häiritä erilaiset sairaalaympäristöstä johtuvat tekijät kuten hoitotoimenpiteet, osaston äänet, valaistus, lämpötila sekä vuoteen epämukavuus. Potilaiden unen tukeminen on tärkeä osa potilaiden terveyden, hyvinvoinnin ja toipumisen edistämistä vuodeosastohoidon aikana. Tutkimus on osa laajempaa hanketta, jossa kehitettiin vuodeosastoille potilaiden unen tukemisen toimintamalli. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli kuvata potilaiden kokemuksia siitä, miten hoitohenkilökunta oli toteuttanut unen tukemisen toimintakäytäntöjä toimintamallin implementoinnin jälkeen somaattisilla vuodeosastoilla. Aineisto kerättiin yhden keskussairaalan neljällä vuodeosastolla haastattelemalla potilaita (n=104) keväällä 2018, kun toimintamalli oli ollut käytössä osastolla vähintään kolme kuukautta. Aineisto analysoitiin deduktiivisella sisällön analyysillä. Haastateltujen näkökulmasta hoitohenkilökunnan toiminta unen tukemisessa keskittyi ensisijaisesti fyysisten oireiden hoitoon ja osaston sekä potilashuoneen olosuhteiden huomioimiseen. Potilaat toivat niukasti esille tunnetiloihin ja psyykkiseen hyvinvointiin liittyviä asioita, eivätkä he myöskään aina olleet maininneet hoitajille näihin liittyvästä tuen tarpeesta. Hoitotyön keinoin voidaan tukea potilaiden nukkumista vuodeosastolla. Tämä edellyttää hoitajilta tietämystä unen edistämisestä ja että he pitävät unen tukemista tärkeänä.