Kasvavan osingon yhteys osakkeen kokonaistuottoon Yhdysvaltojen osakemarkkinoilla vuosina 1997-2016 - Meskanen, Henri (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Tämän tutkielman tarkoituksena on tarkastella yrityksen osinkoa ja osingonjakopolitiikkaa ja niiden vaikutusta osakkeen kokonaistuottoon ja toisaalta yrityksen osakkeen arvoon markkinoilla. Tutkielmassa tarkastellaan osingonjakopolitiikkaan ja osakkeen arvostustasoon vaikuttavia tekijöitä etenkin sellaisten yritysten kohdalla, jotka harjoittavat määrätietoisesti ja pitkäjänteisesti vuosittain kasvavaa osingonjakopolitiikkaa. Näiden osinkoaan vuosittain nostavien niin kutsuttujen osinkoaristokraattiyritysten kokonaistuottoja sekä arvostustasoja verrataan yrityksiin, joiden osingonjakopolitiikka ei seuraa minkäänlaista ennustettavaa mallia. Tällä tutkimuksella pyritään selvittämään, onko osingonjakopolitiikalla ja osakkeen kokonaistuotolla mahdollista yhteyttä ja sitä, voiko yrityksen harjoittaman osingonjakopolitiikan perusteella tehdä perusteltuja oletuksia yrityksen osakkeen arvostustasosta markkinoilla. Tutkielmassa käytetään nomoteettista tutkimusotetta. Tutkielman empiirinen osuus koostuu Yhdysvaltojen osakemarkkinoilta kerätystä aineistosta, jossa tutkittiin yritysten eroja kokonaistuotossa, volatiliteetissa, riskikorjatussa tuotossa ja yritysten arvostustasossa hyödyntäen EV/EBIT-tunnuslukua. Yrityksistä muodostettiin kaksi havaintoryhmää, joiden lisäksi vertailuun otettiin myös vertailuindeksiksi S&P 500 -indeksi. Tutkimustulokset osoittivat havaintoryhmien välillä olevan eroa yrityksen osakkeen volatiliteetissa sekä osakkeen arvostustasoissa markkinoilla. Osinkoaan määrätietoisesti ja pitkäjänteisesti korottaneiden yritysten osakekurssi oli vähemmän volatiili kuin vertailuryhmän osakkeiden. Lisäksi havaittiin, että näiden yritysten arvostustasot olivat vertailuryhmään nähden korkeampia. Määrätietoisesti ja pitkäjänteisesti osinkoaan korottaneiden yritysten osakkeista oltiin valmiita maksamaan vertailuryhmän osakkeita enemmän. Saavutetut tutkimustulokset tukevat aiempia tutkimuksia osingonjakopolitiikan ja osakekurssin volatiliteetin välisestä positiivisesta korrelaatiosta. Lisäksi tulokset osingonjakopolitiikan vaikutuksesta yrityksen osakekurssiin tukivat aikaisempia yritysjohtajille tehtyjä kyselytutkimuksia.