Negatiivisen tunne-erottelun parantaminen ja sen vaikutus mielenterveyteen - Heiniö, Osmo; Lehtonen, Emma (My University, 2025)
Tässä systemaattisessa katsauksessa tarkoituksena oli selvittää, voiko negatiivista tunne-erottelua parantaa ja toisaalta välittyisikö mahdollinen vaikutus mielenterveyteen. Negatiivinen tunne-erottelu tarkoittaa taitoa erotella hienovaraisesti negatiivisen valenssin tunteiden välillä. Heikko negatiivinen tunne-erottelu on yhteydessä huonompaan mielenterveyteen ja hyvinvointiin sekä monenlaiseen maladaptiiviseen käyttäytymiseen. Tämän vuoksi halusimme selvittää, voiko piirrettä parantamalla kohentaa myös mielenterveyttä. Teimme systemaattisen kirjallisuushaun aiheesta PubMed, Psychinfo ja Web of science – tietokannoista. Tutkimukseen valikoitui 10 artikkelia, joista kahdeksassa tutkittiin aikuisia ja kahdessa lapsia. Tutkimuksissa tarkasteltiin negatiivisen tai yleisen tunne-erottelun muutosta intervention seurauksena. Kahdeksan kymmenestä tutkimuksesta havaitsi yleisen tai negatiivisen tunne-erottelun merkitsevän parantumisen. Pitkäaikaista muutosta mitattiin kahdessa tutkimuksessa, joista molemmissa muutos pysyi merkitsevänä pitkälläkin aikavälillä. Missään mielenterveys-yhteyttä tutkineessa tutkimuksessa ei saatu merkitseviä tuloksia tämän osalta, vaikka jokaisessa tätä tutkineessa tutkimuksessa tunne-erottelu oli parantunut. Negatiivinen tunne-erottelu vaikuttaa olevan parannettavissa, mutta kyvyn harjaantumisen vaikutusta mielenterveyteen tulisi tutkia lisää. Katsauksessa tarkasteltiin myös erilaisia tunne-erottelun mittareita ja niiden mittaamien arvojen yhteyksiä. Eri mittarit vaikuttavat mittaavan ainakin osin eri asioita, sillä monet niistä eivät ole kovin vahvasti yhteydessä toisiinsa. Katsauksessa kuitenkin löydettiin monia erilaisia keinoja parantaa negatiivista tai yleistä tunne-erottelua, mikä avaa erilaisia väyliä tutkia tunne-erottelun parantamista tulevaisuudessa. Piirteen parantamisen tutkiminen on tärkeää yleisen mielenterveyden kohentamisen väylänä, sekä peruskoulutuksen suunnittelun kannalta.
Keywords: tunne-erottelu, interventio, mielenterveys