”Yhdessä toimitaan ja tehdään sellaisia asioita, joista tykätään” : kyläläisten kokemus makholmalaisuudesta - Laiho, Silja (My University, 2019)
Pro gradu -tutkielmani aiheena on Makholman kylä ja kyläläisten kokemus sen paikallisidentiteetistä. Makholman kylä on pieni maalaiskylä noin 18 kilometrin päässä Porin kaupungista. Kylä sijaitsee meren rannalla, joten sen entisiin elinkeinoihin kuuluu perinteisesti kalastus, jonka ohessa on myös viljelty maata. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, millainen on nykyinen makholmalainen paikallisidentiteetti ja mistä osista identiteetti rakentuu. Tutkimukseni on laadullista kylätutkimusta etnografisella otteella. Tutkimusaineistoni koostuu 16 litteroidusta haastattelusta, sähköpostihaastattelusta ja 16 kyselyvastauksesta. Tämän aineiston lisäksi olen pitänyt kenttäpäiväkirjaa haastatteluita tehdessäni ja kuvannut alueella eri paikkoja. Olen käyttänyt apuna myös erilaisia Internet- ja aikalaislähteitä kylään liittyen. Aineistoni on kerätty 2018 vuoden kesällä. Aineistoni analyysissä olen käyttänyt aineistolähtöistä sisällönanalyysiä. Makholmalainen paikallisidentiteetti pohjautuu edelleen sen aikaisempiin elinkeinoihin, erityisesti kalastukseen. Kylän yhteisöllisyys, kulttuuri, tavat, historia, perinteet ja tärkeimmät paikat ovat kuuluneet kylän kalastusperinteeseen. Kalastusperinteeseen kuuluu myös kylän luonto, luonnon muutos ja luonnon arvostaminen. Samat asiat määrittelevät kylää ja sen asukkaita edelleen. Kalastusidentiteetti ei ole enää yhtä vahva kuin ennen, mutta monet asiat pohjautuvat kylässä edelleen entisiin kalastusaikoihin.
Keywords: kylät, kyläyhteisöt, maaseutuyhteisöt, kylätutkimus, kansanperinne, alueellinen identiteetti, kulttuuriperintö