"Haluan rakentaa suomalaisia menestystarinoita" - Diskurssianalyysi naisomistajien harjoittamasta liiketoiminnasta ja riskinotosta osana tehtyjä yrityskauppoja - Valtonen, Anni (My University, 2023)
Naisomistajat ja heidän harjoittama liiketoiminta ovat aihealueina vielä selvästi tutkimattomampia yleiseen omistajuuteen tai sukupuolten välisiin eroihin yritysmaailmassa keskittyviin tutkimuksiin verrattuna. Varsinkin naisten omista lähtökohdista tehtyä tutkimusta on tarjolla hyvin vähän, vaikkakin aikaisemmissa tutkimuksissa on havaittu joitakin eroja niin miesten ja naisten välisessä liiketoiminnan harjoittamisessa, kuin myös sen kuvailussa. Naisten on havaittu olevan esimerkiksi haluttomampia ottamaan riskiä, harjoittamaan riskillisempää yrityspolitiikkaa, sekä laajentamaan omaa yritystään nopeasti. Tässä tutkielmassa tutkitaankin naisten omia diskursseja analysoiden sitä, miten he itse kuvailevat omaa liiketoimintaansa, sekä sitä, minkälaisia merkityksiä he antavat riskinotolle osana tehtyjä yrityskauppoja. Yrityskaupat valikoituivat rajaamaan aihetta niin, että vastaukset saataisiin liitettyä osaksi yrityksen riskillistä päätöksentekoa. Tutkielmassa käydään läpi käsiteanalyyttisin keinoin omistajuutta, riskiä ja riskinottoa käsitteenä, sekä naisten ja miesten välisiä liiketoiminnan eroja selittäviä aiempia tutkimuksia. Laillisen omistajuuden lisäksi psykologista omistajuutta voidaan pitää omistajuuden ytimestä irtoavien eri tekijöiden selittävänä tekijänä. Erilaiset motivaatio- ja vastuuteoriat selittävätkin omistajuuteen liittyviä monimuotoisempia ilmiöitä ja auttavat ymmärtämään aihetta laajemmin. Riskinotto taas nähdään yleisenä piirteenä omistajayrittäjille, samoin kuin menestyshalu, sekä itsensä toteuttamisen halu. Naisten liiketoimintaa selittäviä tekijöitä kuvaava kehys valikoitui tutkielman teoreettiseksi viitekehykseksi diskurssianalyysin lisäksi, jota voidaan myös pitää tietynlaisena tutkielman viitekehyksenä. Tutkimus suoritettiin diskurssianalyysinä, jossa pääpaino on puheen ja kielenkäytön analysointi osana sosiaalisen todellisuuden rakentumista. Analyysitapa valikoitui lähestymistavaksi, jotta olisi mahdollista tutkia naisomistajien omaa representaatiota heidän omasta liiketoiminnan harjoittamisesta. Tutkimuksen aineisto koottiin hyödyntämällä 12:ta artikkelia ja uutista, sekä haastattelemalla kahta suomalaista naisomistajaa. Analyysin pohjalta tunnistettiin neljä diskurssia. Tulosdiskurssissa naisomistajat representoivat vahvasti omaa toimintaansa menestysretoriikan keinoin ja heidän toiminnassaan on piirteitä jopa aggressiivishakuisesta tuloksenteosta. Epävarmuusdiskurssi saa viitteitä kriittisyydestä ja epävarmuudesta naisomistajien keskuudessa heidän omaa toimintaansa ja ulkopuolelta tulevia valta-asetelmia kohtaan. Elämäntyödiskurssi näyttäytyy naisomistajien tapana toteuttaa itseään ja omaa elämäänsä työnsä kautta, sekä keinona yhdistää muu elämä osaksi työntekoa. Arvodiskurssissa erilaiset arvot – yhteisöllisyys, vapaus, luottamus ja avoimuus luovat ytimen naisomistajien harjoittamalle liiketoiminnalle ja heidän esittämälle todellisuudelle. Riskinotto saa hyvin erilaisia merkityksiä jokaisessa diskurssissa ja se nähdään hyvin pitkälle erilaisina vastuina, rooleina, mahdollistajana, sekä keinona toteuttaa itseään.
Keywords: Omistajuus, naisomistaja, riski, riskinotto, diskurssi, diskurssianalyysi