Modernit haasteet - vanhat eväät. Tutkimus poliisin johtamisesta. - Pasanen, Mika (My University, 2020)
Tutkimus ”Modernit haasteet – Vanhat eväät. Tutkimus poliisin johtamisesta” antaa selkeän kuvan poliisin johtamisen haasteista ja mihin jatkossa kehittämisessä tulee kiinnittää huomiota. Globalisaation ja polarisoitumisen johdosta poliisin tehtäväkenttä pirstaloituu ja monimutkais-tuu. Johtamisen perusteet eivät ole pysyneet mukana, ne pohjautuvat 1900- luvun tieteellisen liikkeenjohdon pohjalta kehitettyihin malleihin. Tutkimuksessa nousee selvä kritiikkiä poliisin johtamista, tulosohjausjärjestelmää ja organisoitumista kohtaan. Tutkimuksen tulokset ovat sel-keitä ja ne toistuvat sekä vahvistuvat muissa tutkimuksissa. Samalla olen tunnistanut perus-syyn, miksi odotukset johtamisen kehittämiselle eivät ole toteutuneet. Lopuksi olen kuvannut kehittämistyön ensimmäisiä askeleita, kuinka siinä voisi edetä. Läpileikkaavina teemoina kehi-tystyössä ovat kommunikaatio, yksimielisyys ja yhteistyö. Muutostyön käynnistyminen ja siinä onnistuminen edellyttää poliisin johdon sitoutumista. Tutkimuksen aineisto on koottu kahdessa vaiheessa, vuosina 2008 ja 2020. Tutkimuksessa haastatteli ensimmäisellä kierroksella kuutta ja toisella kierroksella viittä poliisipäällikköä. Haastattelulomakkeen laatimisen taustateoriana olen käyttänyt Edgar H. Scheinin kuvausta or-ganisaation kahdesta perustehtävästä, joita olen kuvannut organisaation ulkoisilla vaatimuksilla ja organisaation sisäisillä haasteilla. Scheinin jäsennys antaa kuvan johtamisen kahdesta keskei-sestä haasteesta. Hyvä johtaminen huomioi organisaation perustehtävän ja samanaikaisesti huo-lehtii organisaation sisäisestä toiminnasta siten, että se toteuttaa perustehtäväänsä. Kyseessä on johtamisen keskeinen haaste. Jokaisella organisaatiolla on siitä riippumaton tehtävä, mitä varten se on olemassa. Tämän jälkeen organisaation tulee sovittaa sisäinen toimintansa siten, että se vastaa ulkoisiin vaatimuksiin. Tämän ajatuksen pohjalta laadin haastattelukysymykset, joiden tavoitteena oli selvittää haastateltavien näkemyksiä poliisin johtamisen nykytilasta. Oli mielenkiintoista vertailla kahta aineistoa, joiden aikaväli oli 12 vuotta. Aineistoissa oli sa-mankaltaisuuksia samoin kuin eroavuuksia. Tutkimuksen mukaan haastateltavat kokivat, että poliisin suunnittelujärjestelmä ei ohjaa riittävästi toimintaa. Toinen havainto, joka selittää en-simmäistä havaintoja on, että poliisin johtamisen paradigma näyttää haastattelujen perusteella perustuvan edelleen vahvasti hierarkkisen johtamisen maailmankuvaan. Hierarkkinen johtami-sen malli ja sitä tukeva linjaorganisaatio luovat rajoitteita suunnittelun ja toteutuksen maailmo-jen kohtaamiselle. Poliisin johtamisen haasteena on korkeasti koulutetun asiantuntijaorganisaa-tion johtaminen niukkuuden keskellä samalla kun päivittäistyö monimutkaistuu. Poliisin valta-kunnalliset tulokset ovat edelleen hyvät, mutta jatkossa onnistuminen edellyttää johtamisen toi-mintamallien ja organisoitumisen kehittämistä. Kyseessä on johtamisen muutos. Se tulee vaati-maan johdon sitoutumisen pitkäkestoiseen ja systemaattiseen kehittämistyöhön. Lopuksi esitän neljä konkreettista kehittämistoimenpidettä. Strategiapuheen käynnistäminen, tulosohjausjärjestelmän kehittäminen, poliisin päivittäistyön johtamisjärjestelmän kehittäminen ja poliisin johtoryhmän toiminnan kehittäminen sekä kaksi jatkotutkimusideaa. Avainsanat: Johtaminen, ulkoiset vaatimukset, sisäiset haasteet, paradigma, kommunikaatio.