Väestön ikääntymiseen varautuminen ikääntyneille suunnatuissa sosiaali- ja terveyspalveluissa : integratiivinen kirjallisuuskatsaus - Savela, Mari (My University, 2025)
Väestön ikääntyminen on maailmanlaajuinen ilmiö. Vuonna 2020 yli 60-vuotiaiden määrä maailman väestöstä oli 13,4 %, ja sen odotetaan nousevan 21,3 %:iin vuoteen 2050 mennessä. Kasvava ikääntyneiden määrä vaikuttaa valtioiden talouteen ja terveydenhoitoon ja edellyttää julkisen terveydenhoidon reagoimista ikääntyneiden erityisiin ja moninaisiin terveysongelmiin. Hyvinvointivaltion rahoituspohjaa haastaa väestön ikääntymisestä ja matalasta syntyvyydestä johtuva heikentyvä huoltosuhde. Tämä demografinen muutos vaikuttaa valtioiden talouteen ja terveydenhoitoon ja edellyttää julkisen terveydenhoidon reagoimista ikääntyneiden erityisiin ja moninaisiin terveysongelmiin. Tämän tutkielman tarkoituksena on integratiivisen kirjallisuuskatsauksen avulla kuvata, miten terveydenhuollossa on varauduttu väestön ikääntymisestä ja demografisesta muutoksesta seuraavaan, kasvavaan sosiaali- ja terveyspalveluiden tarpeeseen. Aineiston haku tehtiin keskeisistä hoitotieteen ja sen lähialojen viitetietokannoista, joista tässä tutkielmassa käytettiin CINAHL-, MEDLINE-, Cochrane- ja Medic -viitetietokantoja. Tietokantahaulla ja manuaalisella haulla löytyi yhteensä 1000 tutkimusta, joita kaksois- ja kolmoiskappaleiden poiston jälkeen alkuperäisartikkeleita jäi jäljelle 811. Tutkimukset käytiin läpi otsikko- ja tiivistelmätasolla, jonka jälkeen lähempään tarkasteluun päätyi 42 artikkelia. Kokotekstien perusteella pois suljettiin 33 artikkelia. Lopulliseksi valittujen tutkimusten määräksi tuli yhdeksän (n=9) tutkimusta. Tutkielman keskeisinä tuloksina ja johtopäätöksinä voidaan todeta, että väestön ikääntymiseen on sosiaali- ja terveydenhuollossa varauduttu erilaisilla ikääntyneiden henkilöiden asumiseen liittyvillä ratkaisuilla, integroidun hoitotyön vahvistamisella sekä terveysteknologian ja hoivarobotiikan käyttöönotolla. Ennaltaehkäisevän hoitotyön oli todettu tuovan vaikuttavuutta sekä ikääntyneiden terveyteen, että hoidon kustannuksiin ja ennaltaehkäisyn toteutukseen oli myös menestyksekkäästi hyödynnetty terveysteknologisia ratkaisuja. Väestön ikääntymiseen tulisi varautua hoitohenkilöstön gerontologisen hoitotyön osaamista vahvistamalla ja useammat opiskeluvaiheessa olevat sairaanhoitajat tulisi saada suuntautumaan gerontologiseen hoitotyöhön. Myös kotiin vietäviä palveluita tulisi edelleen kehittää ja perusterveydenhuoltoa vahvistaa.
Keywords: ikääntyminen, varautuminen, sosiaali- ja terveyspalvelut, integratiivinen kirjallisuuskatsaus