Osmaniupseeri Ibrahim A˘gan leski Raziye Beckdesch ja ruotsalainen välskäri : Eli Johan ja Ulrika Beata Tanto 1600- ja 1700-lukujen vaihteen Suomessa - Toropainen, Veli Pekka (Suomen Sukututkimusseura, 2026)
Johan ja Ulrika Beata Tanton elämä on osoitus siitä, miten dynaaminen Ruotsin valtakunta oli 1600-luvun lopulla ja 1700-luvun alussa. Valtakuntaan muutti asukkaita eri puolilta Eurooppaa. Valtakunnan sisällä tapahtui muuttoliikettä lähinnä taloudellisista ja hallinnollisista syistä. Ulrika Beata Tanto tuotiin valtakuntaan sotasaaliina nykyisen Slovakian alueelta. Hänen kohtalonsa on myös esimerkki sodan vaikutuksesta yksilön elämään 1600-luvun Euroopassa. Tukholmalaissyntyinen Johan Tanto puolestaan sai palveluspaikkansa armeijan välskärinä Suomesta, ja tämän myötä pariskunnan kohtalot kietoutuvat Suomeen eri paikkakunnille. Johan ja Ulrika Beata Tanton elämästä 1600-luvun lopun ja 1700-luvun alun Länsi-Suomessa on säilynyt runsaasti tuomiokirjamateriaalia. Tanton palvelus armeijan välskärinä kuljetti perhettä Turusta välskärinpuustelleihin Tyrväälle ja Huittisiin, ja hänen kuoltuaan Ulrika Beatan vielä leskentilalleen Eurajoelle. Heidän tarinansa on myös kuvaus ulkopuolisuudesta ja outoudesta, jota heidän itsensä lisäksi kokivat myös muut heitä kohtaan. Tämä näkyi avioliitossa ja puolisoiden omissa lausumissa ja kirjoituksissa, joissa he korostavat ulkopuolisuuttaan. Ulrika Beatan elämästä jääneet asiakirjat kertovat myös aikalaisten suhtautumisesta tabuina pidettyihin asioihin ja tekoihin, kuten avioliitossa olleen henkilön harjoittamaan huoruuteen sekä äidin tekemään lapsenmurhaan. Suurvalta-ajan Ruotsi näyttäytyy pariskunnan elämässä mahdollisuuksien ja pettymysten tyyssijana.