Kriisinhallintaoperaation prosessi: Johtamisprosessin ja prosessijohtamisen kompleksisuus UNIFIL-operaation laajennuksessa - Suominen, Joonas (Turku, 2025)
Osallistuminen sotilaalliseen kriisinhallintaan on yksi Puolustusvoimien lakisääteisistä tehtävistä. Sen suunnittelu ja toteutus etenee poliittisen valmistelun rinnalla ja verkottuneessa maailmassa kansainväliset kumppanit ja yhteistoimintaosapuolet kytkeytyvät toimintaan mukaan alusta alkaen. Puolustusvoimien organisaatio on funktionaalinen sotilasorganisaatio, jossa hierarkialla ja byrokratialla on vahva jalansija poikkeusolojen johtamisvelvoitteiden takia.
Organisaation tietojärjestelmät muodostuvat organisaation henkilöstöstä, menettelytavoista, tietokannoista, teknisistä laitteista, tietoliikenteestä sekä ohjelmistoista. Tietojärjestelmien tehtävä on tukea johtamista ja tukea organisaatiota päämäärätietoisessa toiminnassa. Tässä tutkimuksessa tietojärjestelmiä tarkastellaan johtamisen kautta, jonka perusteella muodostetaan kuvaus henkilöstön, menettelyiden sekä tietokantojen yhteisvaikutuksesta johtamiseen. Tutkimuksen keskiössä on laadullisen ja holistisen tapaustutkimuksen keinoin kuvata sotilaallisen kriisinhallintaoperaation perustamisen johtamista Force Commander’s Reserve (FCR) -yksikön osalta. Tutkimuksen teoreettisen osuuden tarkoitus on määrittää kompleksisuusajattelun, organisaation johtamistyökalujen sekä sosiaalisen konstruktivismin kautta tarkastellun johtamisen toteutuminen valitussa kontekstissa. Teoreettinen käsittely sovitetaan Puolustusvoimien normien kautta tutkimuskontekstiin. Teoreettsen ja empiirisen käsittelyn perusteella toteutunutta perustamisprosessin johtamista verrataan geneeriseen prosessijohtamisen kaavaan, jonka perusteella muodostetaan lopulliset johtopäätökset perustamisprosessin johtamisesta. Tutkimuksen keskeisenä praktisena ja teoreettisena kontribuutiona on se, että prosessien toimintoja integroiva ja läpileikkaava vaikutus on todellisuudessa kompleksinen ja monitulkintainen kokonaisuus. Organisaation vahvistetut pää- ja osaprosessit eivät sellaisenaan täysin sovellu sotilaallisen kriisinhallinnan perustamiseen, mutta organisaatiolla on olemassa eriytetty prosessi kriisinhallintaan osallistumisessa. Linjaorganisaation rinnalla esiintyy myös muita organisoitumismuotoja ja johtamista tukevat tietojärjestelmät eivät ole täysin räätälöity organisaation prosessityöhön.