Depressiiviset oireet ja valtimotaudin riskitekijät työssäkäyvillä henkilöillä - Tammisto, Niko (My University, 2022)
Depressio ja valtimotauti ovat yleisiä ja kansantaloudellisesti merkittäviä sairauksia. Valtimotaudin riskitekijöitä ovat muun muassa korkea verenpaine, diabetes, ylipaino, dyslipidemia ja tupakointi. Myös depressiiviset oireet on yhdistetty valtimotaudin riskitekijöihin ja lisääntyneeseen valtimotautiriskiin. Tämän tutkielman aihe on depressiivisten oireiden ja valtimotaudin riskitekijöiden yhteys. Työn ensimmäisessä osassa tarkastellaan aiempaa kirjallisuutta aiheeseen liittyen. Toisessa osassa selvitettiin depressiivisten oireiden ja valtimotaudin riskitekijöiden yhteyttä työssäkäyvillä henkilöillä. Tutkimukseen on osallistunut 836 Porin kaupungin työntekijää eri toimipisteistä. Tutkittavilta on kartoitettu kyselytutkimuksilla, laboratoriokokeilla ja kliinisellä tutkimuksella depressiiviset oireet ja valtimotaudin riskitekijät. Hypoteesina oli, että depressiivisiä oireita raportoineilla on enemmän valtimotaudin riskitekijöitä kuin oireita kokemattomilla. Monet metabolisen oireyhtymän komponentit olivat depressiivisiä oireita kokevilla tavallisempia kuin niitä kokemattomilla. Depressiivisiä oireita raportoineilla oli niitä kokemattomiin verrattuna suurempi vyötärönympärys ja painoindeksi sekä korkeampi veren triglyseridipitoisuus ja sokerihemoglobiini (HbA1c). Heillä oli useammin lipidi- ja verenpainelääkitys käytössä. Tutkimuksessa saatiin myös viitteitä depressiivisten oireiden ja tupakoinnin yhteydestä, mutta yhteys ei ollut tilastollisesti merkitsevä (p = 0,06). Depressiiviset oireet liittyivät myös vähäisempiin liikuntamääriin. Tulokset viittaavat siihen, että depressiiviset oireet ja valtimotaudin riskitekijät ovat yhteydessä toisiinsa.
Keywords: depressio, valtimotauti, riskitekijä