Huutokaupat ja huutajien välinen yhteistyö yhden hyödykkeen huutokaupoissa - Koskimäki, Kalle (fi=Turun yliopisto. Turun kauppakorkeakoulu|en=University of Turku. Turku School of Economics|, 2017)
Tutkielmassa tarkastellaan huutajien välistä yhteistyötä sekä yksittäisen huutajan että yhteiskunnan näkökannalta. Huutajien välistä yhteistyötä pidetään yhtenä huutokauppojen isoimpana ongelmana, sillä se vääristää kilpailua ja aiheuttaa tulonmenetyksiä myyjälle. Laittoman luonteen takia huutajien välisen yhteistyön apuna ei voida käyttää sitovia sopimuksia ja kartellin keinot kannustaa jäseniään haluttuun toimintaan ovat vähäisiä. Tutkielmassa selvitetään mitä on huutajien välinen yhteistyö ja miten se vaikuttaa huutokauppoihin. Huutajien välistä yhteistyötä tutkivat mallit perustuvat pitkälti huutokauppateoriaan, jossa huutajat toimivat täysin itsenäisesti. Tästä syystä tutkielmassa käydään läpi myös perinteiset huutokauppamallit, joissa huutajat eivät tee yhteistyötä keskenään. Kirjallisuuskatsauksena tehdyn tutkielman huutokauppateoriaa käsittelevä osuus pohjautuu pitkältä Krishnan (2002) kirjaan ja se on jaettu kahtia sen mukaan, ovatko huutajien hyödykkeeseen kohdistuvat arvostukset riippuvia toisistaan vai ei. Tällä on suuri merkitys huutokaupan tehokkuuden kannalta, sillä riippuvilla arvostuksilla tehokkaaseen lopputulokseen pääseminen on huomattavasti hankalampaa. Tehokkuuden saavuttaminen on ongelma myös huutokaupoissa toimivilla kartelleilla, jotka eivät käytä rahansiirtoja, sillä tämä luo huutajille kannusteen antaa valheellisia huutoja. Rahansiirtoja käyttävät kartellit voivat olla tehokkaita, mutta tarvitsevat varsinaisen huutokaupan lisäksi erillisen mekanismin, joka päättää kuka kartellia edustaa ja miten ylijäämä jaetaan. Kartellin käyttämä erillinen mekanismi tulee valita sen mukaan, minkälaisessa huutokaupassa kartelli toimii. Verkkohuutokaupoissa identiteetin salaaminen on helppoa ja tämä luo myyjille kannusteen huutaa omien esineiden hintaa korkeammaksi. Tutkielmassa selviää, että myyjät voivat varjohuutojen avulla korjata alun perin liian alhaiseksi asettamaansa reservaatiohintaa. Tutkielmassa katsotaan myös keinoja huutajien välisen yhteistyö ja varjohuutojen vähentämiseksi. Huutajien välisen yhteistyö vähentäminen on ongelmallista, sillä toisen hinnan huutokaupan käyttäminen takaisi tehokkaan allokaation ja saattaisi johtaa parempaan tuloon, jos huutajat eivät tee yhteistyötä, mutta yhteistyötä tekeviä huutajia vastaan se helpottaa kartellin toimintaa. Lisäksi huutokaupan avoimuus helpottaa kartellien toimintaa sekä jäsenien valvontaa. Tämän perusteella, yksinkertaisimpina tapoina huutajien välisen yhteistyön vähentämiseksi voidaan pitää ensimmäisen hinnan suljetun huutokaupan käyttämistä ja tiedon pimittämistä.