Työn tarjonnan kannustinongelmat ja perustulo - Meriläinen, Mikko (My University, 2021)
Yksilöiden ja kotitalouksien työn tarjontaan vaikuttavat olennaisesti työllistymisveroaste sekä efektiivinen marginaaliveroaste. Työllistymisveroasteet ovat Suomessa merkittävästi laske-neet 1990-luvultä lähtien. Myös efektiiviset rajaveroasteet laskivat pitkään 1990-luvun tasolta, kunnes kääntyivät taas kasvuun vaalikaudella 2011-2015. Progressiivisen tuloverotuksen sekä runsaiden sosiaalietuuksien puitteissa kannustinloukkuja onkin hankalaa, ellei täysin mahdotonta poistaa kokonaan. Kansainvälisessä vertailussa Suomen sekä muiden Pohjois-maiden rajaveroasteet ovat verrokkejaan korkeampia. Julkisessa keskustelussa yhdeksi ratkaisuksi suuriin rajaveroasteisiin on ehdotettu perustu-loa. Perustulo alentaa matalapalkkaisten työntekijöiden sekä työttömien rajaveroasteita. Vas-tikkeettoman perustulon ongelmana on kuitenkin pidetty sen kustannuksia. Suomessa vuosien 2017-2018 välillä toteutettu perustulokokeilu ei työllisyyden näkökulmasta täysin saavuttanut sille asetettuja tavoitteita. Kokeilussa kävi kuitenkin ilmi, että kokeilun pii-rissä olleiden vieraskielisten työllisyys kasvoi merkittävästi kokeilun ulkopuolelle jääneitä verrokkejaan enemmän. Tämän tutkielman tavoitteena on tutustua työn tarjonnan problematiikkaan. Tutkielma on luonteeltaan kirjallisuuskatsaus.
Keywords: Työn tarjonta, perustulo, työllistymisveroaste, efektiivinen marginaaliveroaste, kannustinloukut