Musiikki lapsen keskittymisen ja itsesäätelyn tukena varhaiskasvatuksessa - Kinnunen, Jaana; Koivunen, Mari (My University, 2026)
Tämän kandidaatintutkielman tavoitteena on tarkastella musiikin merkitystä lapsen keskittymisen, rauhoittumisen ja itsesäätelyn tukemisessa varhaiskasvatuksen kontekstissa. Aihe on merkittävä, sillä varhaislapsuuden aikana kehittyvät useat elämän kannalta keskeiset taidot, kuten tarkkaavaisuuden suuntaaminen, tunteiden säätely ja kyky toimia vuorovaikutuksessa muiden kanssa. Varhaiskasvatuksen arki sisältää runsaasti tilanteita, joissa lapsi tarvitsee aikuisen tukea oman toiminnan säätelyyn, ja musiikki on yksi varhaiskasvatuksessa jo laajasti käytetty, mutta tutkimuksellisesti osin alihyödynnetty väline näiden prosessien tukemiseksi. Aiempi tutkimus osoittaa, että musiikki vaikuttaa laaja alaisesti lapsen aivojen ja tunne-elämän kehitykseen, mutta sen tavoitteellista pedagogista käyttöä erityisesti siirtymätilanteissa ja itsesäätelyn vahvistamisessa on tarkasteltu verrattain vähän. Tämän vuoksi tutkielmassa pyrittiin muodostamaan systemaattinen kokonaiskuva musiikin pedagogisesta potentiaalista. Tutkimus toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Aineisto koostui 12 vertaisarvioidusta tutkimuksesta sekä teoreettisesta kirjallisuudesta eri tieteenaloilta, kuten neurotieteestä, kasvatustieteestä ja kehityspsykologiasta. Aineisto kerättiin systemaattisten hakujen avulla useista tietokannoista, minkä jälkeen se analysoitiin teoriaohjaavan sisällönanalyysin menetelmin. Menetelmä mahdollisti sen, että analyysissa voitiin hyödyntää sekä aiempaa teoreettista viitekehystä että aineistosta nousevia ilmiöitä, mikä on tärkeää monitieteisen aiheen tarkastelussa. Tulokset osoittavat, että musiikin vaikutus lapsen kehitykseen on monitasoinen ja laaja-alainen. Musiikin rytmi, melodia ja toistuvat rakenteet aktivoivat aivojen alueita, jotka liittyvät tarkkaavaisuuteen, tunteiden säätelyyn ja ennakointiin. Musiikki tukee hermoston rauhoittumista, auttaa lasta siirtymään kiihtyneestä tilasta levollisempaan ja voi toimia ulkoisena säätelykeinona silloin, kun lapsi ei vielä pysty säätelemään toimintaansa itsenäisesti. Varhaiskasvatuksen arjessa musiikki osoittautui erityisen hyödylliseksi siirtymätilanteissa, joissa lapsen vireystilan ja toiminnan säätely ovat usein koetuksella. Tutut siirtymälaulut, rytmiharjoitukset ja musiikilliset rutiinit helpottavat siirtymiä, vähentävät levottomuutta ja tukevat lapsen kokemusta ennakoitavuudesta ja turvallisuudesta. Lisäksi musiikilla oli merkittävä sosiaalinen ulottuvuus: yhteinen musisointi lisäsi lasten osallisuutta, empatiaa ja myönteistä vuorovaikutusta sekä vahvisti koko ryhmän yhteistä ilmapiiriä. Pedagogisesti musiikki näyttäytyy helposti saavutettavana, monipuolisena ja varhaiskasvatuksen arkeen luonnollisesti integroituvana työvälineenä. Sen käyttö ei edellytä erillisiä musiikkituokioita, vaan musiikki voidaan liittää luontevasti päivittäisiin tilanteisiin. Aikuisen sensitiivinen läsnäolo ja tarkoituksenmukaiset musiikilliset valinnat ovat keskeisiä tekijöitä, jotka tukevat lapsen itsesäätelyä ja hyvinvointia. Jatkossa aiheen tarkastelua olisi syytä syventää empiirisillä havainnoilla ja pitkittäistutkimuksilla, jotta musiikin pitkäkestoiset vaikutukset voidaan ymmärtää entistä tarkemmin. Avainsanat: musiikki, varhaiskasvatus, keskittyminen, rauhoittuminen, itsesäätely
Keywords: musiikki; varhaiskasvatus; keskittyminen; rauhoittuminen; itsesäätely