Tuotteiden vastuullisen pakkaamisen mittaaminen - Herronen, Alina (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Vastuullisuuden ollessa aikakautemme tunnussana, pureutuu tämä pro gradu -tutkielma vastuullisuuden mitattavaksi tekemiseen. Tutkielma on toteutettu yhteistyössä suomalaisen kohdeorganisaation kanssa, joka valmistaa kuluttajatuotteita. Tutkielman aihe on noussut kohdeorganisaation tarpeista tuoda vastuullisuutta läpinäkyvämmäksi ja osaksi päätöksentekoprosessia. Tutkimusongelmana on, millaisella mittaristolla yksittäisen tuotteen pakkauksen vastuullisuutta voidaan mitata. Toimitusketjunäkökulmaa voidaan perustella väitteellä, ettei yksikään yritys ole vastuullisempi kuin sen toimitusketju. Myös akateemisessa kirjallisuudessa on noussut esiin tarve lisätutkimukselle koskien vastuullisuuden mittaamista. Pakkausten valikoitumista tutkimuksen keskiöön voidaan perustella sillä, että parannukset pakkausten vastuullisuudesta vaikuttavat voimakkaasti koko tuotteen vastuullisuuteen. Tutkimus pohjaa vastuullisuuskirjallisuuteen sekä tasapainotetun tuloskortin rakentamiseen liittyvään kirjallisuuteen. Mittariston rakentamisen tukena on käytetty tasapainotetun tuloskortin rakentamisen metodeita. Tutkimus on toteutettu kvalitatiivisella menetelmällä käyttäen konstruktiivista tutkimusotetta. Konstruktiona kohdeorganisaation käyttöön on rakennettu mittaristo, jonka avulla kohdeorganisaatio pystyy viestimään pakkausten vastuullisuudesta niin sisäisesti kuin läpi toimitusketjun. Tutkimus on toteutettu työryhmätyöskentelyn ja yksilöhaastatteluiden avulla. Kvalitatiivisin menetelmin saavutettuun mittariston runkoon on liitetty arvoja käyttäen apuna kohdeorganisaation toiminnanohjausjärjestelmästä saatua dataa. Rakennettu mittaristo tukee ja vahvistaa jo olemassa olevaa kirjallisuutta. Tutkimuksessa kuvailtu mittariston rakentamisprosessi on myös siirrettävissä toisiin organisaatioihin. Tutkimuksessa on herännyt lisätutkimuksen tarve samankaltaisen vastuullisuusmittariston pitkäaikaisten vaikutusten selvittämiseksi organisaation toiminnalle.