SGLT2-estäjä dapagliflotsiinin vaikutus lihasten rasvahappoaineenvaihduntaan - Keskinen, Helmi (My University, 2024)
Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää dapagliflotsiinin vaikutus luustolihaksen rasvahappoaineenvaihduntaan tyypin 2 diabetesta sairastavilla potilailla. Osana DAPACARD-tutkimusta 49 tyypin 2 diabetesta sairastavaa tutkittavaa sai päivittäin joko 10 mg dapagliflotsiinia tai lumelääkettä kuuden viikon ajan. Rasvahappojen soluunottoa mitattiin paastotilanteessa PET-kuvantamisella käyttämällä aineenvaihdunnaltaan pitkäketjuisia rasvahappoja muistuttavaa merkkiainetta, 14(R,S)-[18F]fluoro-6-tia-heptadekanoiinihappoa ([18F]FTHA) positroniemissiografia (PET) -kuvauksen yhteydessä ennen lääkehoidon aloittamista ja 6 viikon hoidon jälkeen. Luurankolihaksessa [18F]FTHA-kertymä kuvaa sekä rasvahappojen β-oksidaatiota, että non-oksidatiivista aineenvaihduntaa. Ryhmittäistä muutosta lähtötilanteesta verrattiin ANCOVA-analyysilla. Tulokset on esitetty pienimmän neliösumman keskiarvona ja 95 % luottamusvälinä ryhmien väliselle muutokselle. Tämän osatutkimuksen aineiston muodostavat ne 38 henkilöä (dapagliflotsiini N=21, plasebo N=17), joille oli tehty [18F]FTHA-PET -kuvaukset ennen hoidon aloitusta ja tämän päätteeksi. Kuuden viikon kuluttua rasvahappojen soluunotto luurankolihaksessa oli lisääntynyt dapagliflotsiiniryhmässä lumeryhmään verrattuna (1.0 [0.07, 2.0] μmol*100 g-1*min-1, p = 0.032). Tämä vastaa aiempia tutkimuksia, joissa on havaittu SGLT2-estäjähoidon lisäävän rasvahappometaboliaa koko elimistön tasolla.
Keywords: dapagliflotsiini, SGLT2-estäjä, rasvahappoaineenvaihdunta, tyypin 2 diabetes