Tutkivan tuottamisen didaktiikka teknologiakasvatuksessa - Manne Kallio; Mika Metsärinne (Suomen ainedidaktinen tutkimusseura, 2022)
Teknologiakasvatuksen tehtävänä on kasvattaa oppilaan teknologista tietoisuutta hänen teknologisessa maailmassa elämistään varten. Tässä artikkelissa teknologista tietoisuuden opetusta ja oppimista tarkastellaan tutkivan tuottamisen didaktiikan alkuperäismallia edelleen kehittämällä. (vrt. Metsärinne & Kallio 2011, Metsärinne & Kallio 2017). Mallin eteneminen noudattelee teknologisen tuottamistoiminnan säätelyn vaiheita sisältäen konditionaalisen, deklaratiiviseen ja prosessitiedon didaktisen tarkastelun. Mallin avulla voidaan jäsentää teknologiakasvatuksen visiointia, projekti- ja ongelmanratkaisuoppimista ja teknisen tiedon oppimista yhtenä kokonaisuutena. Oppilaita voidaan ohjata esimerkiksi avoimien oppimistehtävien mukaisesti rakentamaan konditionaalista tietoa ja suljetuimpien oppimistehtävien mukaan rakentamaan suoraan deklaratiivista ja -prosessitietoa. Mallia voidaan soveltaa erityisesti oppilaiden eriyttämiseen ja sen tutkimiseen soveltamalla rinnakkain erilaisia oppimistehtäviä.
Jatkuvuus ja muutos opettajankoulutuksessa