Lähiesimies työn merkityksellisyyden kokemuksen edistäjänä : Esimiesten kokemuksia työn merkityksellisyyden johtamisesta - Böök, Ellen (My University, 2020)
Työn merkityksellisyyden käsite on saavuttanut kasvavaa huomiota viime vuosina, kun useammat tutkimukset ovat osoittaneet, että kokemus työn merkityksellisyydestä lisää muun muassa työhyvinvointia, työpaikalla tapahtuvaa vapaaehtoisuutta ja työtehokkuutta. Työn merkityksellisyys nähdään toisaalta subjektiivisena kokemuksena, mutta samaan aikaan on tunnistettavissa tekijöitä ja asioita, jotka voivat myötävaikuttaa merkityksellisyyden kokemuksen rakentumiseen ja sen ylläpysymiseen. Tässä tutkielmassa tarkastellaan työn merkityksellisyyden syntyyn vaikuttavia asioita ja keskitytään erityisesti lähiesimiesten rooliin omien johdettaviensa merkityksellisyyden kokemuksen edistäjinä. Tutkielmassa selvitetään, millainen on merkityksellisyyttä edistävä esimies ja millä keinoin esimiehet voivat omasta näkökulmastaan edistää johdettaviensa kokemaa työn merkityksellisyyttä. Lisäksi selvitetään, mistä asioista kumpuaa haasteita ja rajoitteita merkityksellisyyttä edistävälle johtami-selle esimiesten näkökulmasta. Tutkielman tutkimusote on laadullinen ja empiirisen tutkimuksen aineisto on kerätty yhdeksällä yksilöteemahaastatteluilla. Haastateltaviksi valittiin esimiehiä, joille työn merkityksellisyys ja merkityksellisyyden kokemuksen edistäminen olivat tärkeitä asioita. Tutkimuksen aineisto analysoitiin teoriasidonnaista sisällönanalyysiä hyödyntäen. Empiirisen tutkimuksen tuloksissa korostui merkitystä painottavaan viestintään, valtuuttamiseen ja osallistamiseen, huomiointiin ja palautteeseen, avoimuuteen sekä esimerkillisyyteen ja aktiiviseen johdettavien edun ajamiseen liittyvät johtamiskäytännöt. Aiempaan tutkimukseen peilaamalla käytäntöjä voitiin yhdistää merkityksellisyyden kokemukselle tärkeiden lähtökohtien toteutumista mahdollistaviksi. Näitä lähtökohtia ovat esimerkiksi koettu autonomian tunne ja kompetenssin taso, yhteenkuuluvuuden tunne, psykologisen turvallisuuden tunne ja erilaiset työn sisältöön ja ominaisuuksiin liittyvät seikat. Merkityksellisyyttä edistävän johtamisen haasteet liittyivät sisäisen viestinnän haasteisiin, taloudellisiin rajoitteisiin, johdettavien asenteisiin sekä yksilön ja organisaation yhteensopivuuden ongelmiin. Organisaation sisäisen viestinnän kehittäminen, työntekijän ja organisaation arvojen sekä työntekijän ja työnkuvan yhteensopivuuden mahdollisimman hyvin huomioivan rekrytoinnin voidaan katsoa olevan asioita, joiden kehittäminen voi edistää merkityksellisyyttä edistävän esimiestyön toteutumismahdollisuutta. Tutkielman tulokset voivat tarjota uusia näkökulmia esimiestyöhön ja lähiesimiesten johtamistyön tukemiseen merkityksellisen työn näkökulmasta.