Arkistoaineiston uusi elämä nykykansanmusiikissa : Tutkimus arkistoaineistosta ja sen elinkaaresta osana nykykansanmusiikkia - Nurmi, Ilona (My University, 2020)
Käsittelen pro gradu -tutkielmassani arkistoaineiston käyttöä nykykansanmusiikissa sekä arkistoaineiston elinkaarta. Nykykansanmuusikot käyttävät usein lähteenään arkistoihin tallennettuja kansanperinneaineistoja tehdessään uusia kappaleita. Tutkin, mitä aineistolle tapahtuu arkiston ja niin sanotun uuden elämän välissä eli millaisia prosesseja nykykansanmuusikko käy läpi saadakseen aikaan uuden kappaleen. Lisäksi kiinnitän huomiota arkistoaineiston elinkaareen ja selvitän, millaisena aineiston elinkaari näyttäytyy tämän uuden elämän myötä osana uutta kappaletta. Aineistoni koostuu kahden nykykansanmuusikon kanssa tehdystä haastattelusta sekä heidän tuotannostaan. Aineisto on muodostettu käyttäen puolistrukturoitua teemahaastattelua ja analyysimenetelminä ovat toimineet sisällönanalyysi ja teemoittelu. Tutkimukseni teoreettinen pohja on folkloristisessa ja arkistotieteellisessä tutkimuksessa, mutta olen tarkastellut myös musiikkitieteellisiä tutkimuksia. Aineiston analyysi osoittaa, että nykykansanmuusikko voi läpikäydä monenlaisia prosesseja tuottaessaan uutta kappaletta. Kaiken keskiössä on kuitenkin arkistomateriaali ja sen ymmärtäminen. Muusikon on ymmärrettävä, mitä arkistoon tallennettu perinne on, miten ja missä tilanteissa sitä on tuotettu sekä millaisia vanhat esittäjät ovat olleet. Olennaisinta uuden kappaleen teossa arkistomateriaalin avulla on oppiminen ja ymmärrys. Aineiston elinkaarta voidaan tarkastella jatkumona, mikä tarkoittaa, että aineisto kiinnittyy tiettyyn aikaan ja paikkaan syntyhetkellään, mutta sitä voidaan kuitenkin tarkastella myös muissa konteksteissa. Tässä tapauksessa elinkaaren jatkumo mahdollistaa sen, että samasta aineistosta saattaa lähteä useita eri elinkaaria, jos aineistoa käytetään lähteenä moniin eri tarkoituksiin. Myös nykykansanmuusikoiden kappaleita saatetaan käyttää lähteenä, jolloin seuraavan teoksen elinkaari lähtee liikkeelle nykykansanmusiikista kuitenkin linkittyen arkistoon tallennettuun aineistoon. Arkistoja voidaan käyttää moniin eri tarkoituksiin ja nykykansanmuusikoiden tekemät uudet kappaleet ovat yksi tapa tuoda tallennettua perinnettä jälleen esiin. Monet perinteessä esillä olevat aiheet myös linkittyvät nykypäivän keskusteluihin. Arkistoidut perinneainekset tulevat osaksi perinteen jatkumoa nykykansanmusiikin kautta.
Keywords: kansanmusiikki, nykykansanmusiikki, arkistot, elinkaari, jatkumo, perinne